Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO: „Mica Unire”, celebrată printr-un spectacol susținut de instituțiile de învățământ, la Casa de Cultură din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Casa de Cultură din Cugir a găzduit vineri, 23 ianuarie, un spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de „Unirea Mică”. Aproape 200 de participanți au fost prezenți la eveniment.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În debutul manifestării a vorbit viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche, care le-a amintit celor prezenți contextul istoric în care a avut loc actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a subliniat importanța majoră și rolul strălucit jucat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în împlinirea marelui deziderat de unire a tuturor românilor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

,,Din ziua Unirii Moldovei cu Ţamica unire sarbatorita la cugir21ra Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar roman”, a subliniat profesorul Rotche.

A urmat un moment special, constând într-un program artistic în cadrul căruia au evoluat formațiile unităților de învățământ din oraș și cercurile cultural–artistice aparținând Casei de Cultură. Spectacolul a fost deschis de Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”, cu sceneta, ,,Moș Ioan Roată și Vodă Cuza”(învățător Felicia Trif), după care a urmat un program coral unde elevi din clasele V-VIII pregătiți de învățătorul Marcel Cibu și profesoara Aurora Andriuc, au interpretat cântecele: ,,Doamne ocroteșt-i pe Români”, ,,Ardeal pământ românesc”, ,,Dac-am plecat Ardealule din tine”. Au intrat pe scenă membrii grupului ,,Mlădițe Cugirene”, aparținâmd Școlii Gimnaziale nr.3 și Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea. Ei au interpretat melodii de o puternică vibrație patriotică, precum: ,,Transilvanie frumoasă”, ,,Treceți batalioane române Carpații” și ,,Hora Unirii”.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Frumusețea spectacolului a crescut odată cu prestația extraordinară a ,,Cercului de canto, pian și chitară” al Casei de Cultură (profesor Corina Băcăințan), precum și a Grupului folk al Colegiului Național ,,David Prodan” (professor Călin Furdui), care au cântat piesele: ,,Cuvântul lui Roată către Divan”, ,,Pământul deocamndată” și ,,Așa-i românul”, moment care a și încheiat manifestarea susținută la Cugir.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=1539]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea