Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ce spun patronii de restaurante și baruri din Alba Iulia despre legea care interzice fumatul în spațiile închise

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Gavroche Alba Iulia la un an de existenta32Probabil, cei mai afectați de această lege, dacă va fi promulgată de președintele României, vor fi patronii de baruri, cafenele și restaurante.

Ziarul ”Unirea” i-a contactat pe o parte dintre administratorii localurilor din Alba Iulia pentru a afla cum opinează cu privire la această măsură, cum o ”primesc” și dacă cred că vor fi afectați din punct de vedere economic.

”Este o lege bună și din prisma unui fumător pentru că ne aliniem la normele Uniunii Europene. Pe termen scurt, o lună, două, ne va afecta din punct de vedere economic, dar lumea se va obișnui. Dacă legea chiar se  va aplica legea, va fi foarte bine, dar dacă o lălăim în  stil ”balcanic” nu va avea efect. Este bine că se dorește renunțarea la acest viciu”, a spus administratorul Social Pub.

”Din punct de vedere economic, nu este o lege bună, iar numărul clienților se va reduce. Eu aș prefera să existe localuri pentru fumători și localuri pentru nefumători sau restaurante care să aibă spații delimitate și pentru unii, și pentru alții. Unde lumea mănâncă e normal să nu se fumeze pentru că deranjează. Eu cred că legea va fi promulgată deoarece această măsură e în toată Europa”, a afirmat administratorul Aroma Caffe, Carpaccio, Brothers și al cafenelei Aroma de la Alba Mall.

”Este o lege bună, de care oamenii din România aveau, cu siguranță, mare nevoie. Probabil, la început, din punct de vedere economic, măsura va fi resimțită de toți comercianții. Sunt de părere că clienții noștri se vor obișnui, iar după un timp vor frecventa localurile la fel ca înainte”, a precizat patronul Go In, Rosenthalers Cafe, Downtown Bistro PUB și Brown Cafe.

”Proiectul de modificare a legii 349/2002, privind interzicerea fumatului în spatiile publice închise, a trecut astăzi (n.r. marți)  de Camera Deputaților și se îndreaptă spre promulgare. O victorie pentru sănătatea noastră și, cu siguranță, un impuls spre renunțarea la acest viciu!”, a scris pe Facebook patronul Gavroche – Cafe. Brasserie.

”Această lege este, fără îndoială, o necesitate și o spun pentru că, de-a lungul activității noastre, am avut parte de multe reacții negative din partea nefumătorilor care doreau să ne calce pragul dar renunțau în cele din urmă, din cauza fumului de țigară. Ne vom adapta în cel mai scurt timp la noul cadru și avem deja soluțiile pentru a-i mulțumi și pe fumători, astfel încât, toți clienți noștri să fie mulțumiți”, a mai spus, pentru ziarul ”Unirea”, patronul Gavroche – Cafe. Brasserie.

”Mie mi se pare destul de în regulă deoarece ne aliniem normelor europene. Nu avem nimic împotrivă, m-aș bucura să fie promulgată, deși sunt fumător. Probabil în primele 6 luni va fi un impact negativ asupra vânzărilor, dar mă gândesc că clienții noștri vor aprecia calitatea aerului și le vom oferi alte servicii pentru a putea fuma în afara locului”, a afirmat administratorul Enjoy Life Club.

”Eu nu am fumat, nu o să fumez și sunt pentru această lege. Cred că va avea un impact economic, la început, deoarece clienții vin să savureze o cafea, cu o țigară. Pe termen scurt impactul economic va fi negativ, dar, cu timpul, oamenii se vor obișnui și fără țigări. Clienții se vor beneficia, în schimb, de un aer curat”, a opinat un reprezentant al Oliveto Alba Mall.

Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.

Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

Pentru a intra în vigoare legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul a fost adoptat de Senat în anul 2011.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea