FOTO: Se construiește un TEREN de GOLF lângă Alba Iulia, la Teleac. Investiția aparține unui om de afaceri din oraș, mare iubitor al acestui sport de elită
Municipiul Alba Iulia va avea în curând un teren de golf la cele mai înalte şi exigente standarde ale acestui sport, ce îşi are prin regretatul profesor Paul Tomiţa, din Pianu, o frumoasă şi nobilă tradiţie pe aceste meleaguri. Este vorba despre un teren nou, situat pe malul Mureşului, în zona satului Teleac.
Noul teren va avea o suprafaţă de peste 52 de hectare, din care o mare parte concesionată de la Primăria comunei Ciugud, iar o parte cumpărată de la fosta fermă Zootehnica. Investiţia în noul teren de golf aparţine domnului Ioan Popa, patronul firmei Transavia, un mare iubitor şi practicant al acestui sport de elită.
Terenul de golf va fi o premieră din toate punctele de vedere, atât ca amenajare, cât şi ca dotări, inclusiv spaţii de cazare şi servicii (hotel, restaurante, piscină, lacuri, vile de închiriat, terenuri de sport etc.), astfel că se doreşte a fi cel mai elegant, modern şi performant pentru un asemenea sport. De altfel, întreaga zonă va deveni un adevărat parc de recreere şi petrecere a timpului liber. Proiectantul noului teren de golf este firma domnului arhitect Ioan Străjan, el însuşi un manager şi un maestru al acestui sport, cu experienţă şi cunoştinţe în practicarea lui, preşedintele Clubului de golf „Paul Tomiţa” din Pianu de Jos.
Vom avea, deci, în judeţul Alba, două terenuri de golf, după cel de la Pianu de Jos, ceea ce va oferi iubitorilor acestui sport o varietate de turnee şi o şansă în plus de a nu se plictisi jucând mereu pe acelaşi teren.
Iar faptul că la Cluj şi la Sibiu se află alte două terenuri de golf, va face ca pe o rază de circa 150 de kmp, să avem 4-5 terenuri de golf, şi să transforme această zonă într-o adevărată patrie a golfului românesc. Treptat, treptat, Alba Iulia îşi dezvoltă şi consolidează atracţiile turistice, dar şi afacerile într-un domeniu care se potriveşte cu un oraş în care cultura, istoria, tradiţia, anvergura şi dimensiunea multiculturală sunt promovate de municipalitate, ca o alternativă de dezvoltare economică generală, prosperitate şi civilizaţie.
Pentru cei mai puţin iniţiaţi, precizăm că sportul numit golf constă în încercarea de a introduce o minge mică în fiecare din cele 9 sau 18 găuri succesive de pe un teren amenajat în aer liber. Cu cât jucătorul execută mai puţine lovituri pentru a introduce mingea în găuri, cu atât obţine un punctaj mai mare. O gaură include: o zonă de pornire, adică un loc liber de unde mingea este trimisă spre gaura propriu-zisă (sau cupa); o fâşie de iarbă tunsă scurt; o zonă cu iarbă în care se află gaura; unul sau mai multe obstacole naturale sau artificiale (lacuri, ridicări de nisip etc.). Golful s-a dezvoltat mai ales în Scoţia, unde terenurile erau iniţial pajişti păscute de turme de oi.
Ca să nu se plictisească, ciobanii au început să lovească nişte mingi de golf, de lemn, pe care le introduceau în găuri. Ulterior, jocul s-a dezvoltat şi perfecţionat, atât mingile cât şi crosele devenind tot mai moderne. Oricum, dacă la Teleac nu mai există animale, decât aşa ca „obiecte de muzeu”, pajiştile naturale pot fi exploatate în beneficiul comunităţii şi sub forma agrementului şi sportului!
[nggallery id=1400]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii