La Alba Iulia demarează campania ShoeBox 2015. Aflați cum vă puteți implica!
Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” Alba Iulia este, în acest an, partener de locație în cadrul proiectului ”ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi”. În perioada 2-15 decembrie, de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00, veți putea aduce cadourile pe care doriți să le dăruiți copiilor nevoiași, la sediul nostru din strada Gladiolelor 3A. Între 16-24 decembrie acestea vor fi distribuite către copii, de voluntarii ShoeBox.
Persoana de contact este Anca Tabără, telefon 0769241910.
Pentru a participa la proiectul ”ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” aveți nevoie de:
– cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
– hârtie de împachetat cadouri.
– foarfecă/cutter
– timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vreți să le dăruiți unui copil
Înveliți frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi puneți în cutie tot ce aveți pe suflet să cumpărați. Organizatorii ShoeBox recomandă să fie vorba în mai mică măsură de haine și au făcut următoarele sugestii:
– dulciuri (ex. ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex. banane, portocale, iaurt)
– articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
– jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
– produse de igiena personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
– articole de îmbrăcăminte: fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel
Beneficiarii cadourilor sunt copii, cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani.
Mare atenție însă, de anul acesta regulile referitoare la conținutul pachetelor au fost schimbate de organizatorii campaniei ShoeBox.
”În urma discuțiilor avute cu ceilalți coordonatori de locații am decis ca începând cu anul 2015 să primim în cadrul proiectului ShoeBox – Cadoul din Cutia de Pantofi, doar cutii care conțin lucruri noi, nefolosite și cu etichetă. Dacă facem cadouri unui copil sărac nu văd de ce am merge cu lucruri murdare, stricate sau folosite. Deoarece văd că nu s-a înțeles ce înseamnă “lucrurile pot fi folosite, dacă sunt încă utilizabile (obiectele) și curate (hainele), respectiv ne-expirate (alimentele)” și ne-am trezit, an de an, cu tot felul de gunoaie, sunt nevoit să impun această regulă”, a transmis Valentin Vesa, inițiatorul proiectului.
Ce nu este acceptat la ShoeBox
Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe suflet să cumpărați ceva.
Având în vedere experiențele din anii trecuți, organizatorii au făcut unele precizări: ”Campania se numește ShoeBox (cutie de pantofi) – deci vă rugăm să vă limitați la lucruri care pot intra într-o astfel de cutie. Nu aduceți pungi, saci, sacoșe, bibelouri, dulapuri, frigidere, televizoare sau cuptoare cu microunde. NU suntem asociație sau fundație și nu le putem primi legal în custodie. Dacă aveți aleasă o grupă de vârstă și genul copilului pentru care vă gândiți să faceți cutia, încercați să sortați produsele să poată fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la hăinuțe etc)”.
Nu lipiți capacele pe cutii. Le vor lipi voluntarii ShoeBox, imediat ce vor verifica ce conțin și le vor pune o etichetă specială cu vârsta și sexul copilului pentru care ați pregătit cutia/cutiile.
”Vă rog să vă completați numele și adresa de email pe tabelul care vi se va înmâna la fiecare locație, pentru ca să vă putem, mai apoi, da de știre despre unde și la cine a ajuns cutia voastră”, au mai precizat organizatorii acțiunii.
Proiectul ”ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” a fost inițiat de clujeanul Valentin Vesa, în anul 2007, ”ca idee preluată după cutiile ce le primeam când eram copii, după Revoluție, din străinătate”. Inițiativa, inițial locală, s-a bucurat de un succes tot mai mare de la un an la altul. S-a ajuns ca în prezent să existe 227 de centre de colectare, în 104 orașe din 17 țări. În Alba, campania ShoeBox este organizată de patru ani, în ultimii trei ani acțiunea fiind coordonată, la nivel județean, de Anca Tabără. Potrivit acesteia, în 2014, în județul Alba au fost colectate și duse la beneficiari aproximativ 600 de cadouri.
Potrivit lui Valentin Vesa, campania din 2014 a însemnat un număr de peste 300 persoane implicate între 1-24 decembrie 2014, la care se adaugă angajații din 308 companii mici, mijlocii și mari din România, care au preferat să adune cutiile în interior, fără să fie centre de colectare cu acces public. ”NU suntem asociație, ONG, fundație sau mai știu eu ce divizie de responsabilitate socială vreunei corporații, ci suntem un grup de voluntari angrenați cu toții într-un proiect de suflet”, a mai transmis acesta.
Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Mai multe detalii despre proiectul ”ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi” găsiți pe site-ul http://www.shoebox.ro/ (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 46 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii