FOTO-VIDEO: Expoziția de carte transilvăneană din perioada 1647-1800, deschisă la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Approbatae Constitutiones și un calendar din 1670, cele mai valoroase exemplare din colecția muzeului
Sâmbătă, 31 octombrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost deschisă expoziția “Cartea transilvăneană din colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia”. Timp de o lună, albaiulienii, și nu numai, vor avea ocazia să vadă, expuse la muzeu, produse ale tiparului transilvănean din perioada 1647-1800, lucrări tipărite în limbile maghiară, germană și latină.
Vernisajul a avut loc sâmbătă, cu începere de la ora 13.00, iar expoziția a fost prezentată de Florin Bogdan, expert în carte veche la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Volumele expuse reprezintă manuale școlare, lucrări teologice, filologice sau de drept care au apărut în centre precum Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Cluj, Aiud, Tîrgu-Mureș sau Șumuleu Ciuc.
Dintre acestea, se remarcă exemplarul din Approbatae Constitutiones (Oradea, 1653), o piesă rară sau fragmentul Calendarului pe anul 1670 (Sibiu, 1669) a cărei foaie de titlu este unicat la nivel mondial.
”Din punctul nostru de vedere, cele mai valoroase exemplare de carte transilvăneană deținute de muzeu sunt exemplarul Constituțiilor Aprobate ale Transilvaniei și fragmentul din calendarul pe anul 1670, a cărui foaie de titlu este unicat la nivel mondial. Celelalte cărți, din secolul al XVIII-lea, provin, într-o proporție foarte mare, din tipografia patronată de Academia Iezuită de la Cluj. La fel, din același centru tipografic, mai avem exemplare tipărite atât în tipografia Colegiului Reformat, dar și cea deținută de Martin Hochmeister. Alte centre tipografice sunt cel de la Sibiu, probabil cea mai mare dinastie de tipografi a Transilvaniei, familia Bart, completate cu exemplare care au apărut la Târgu Mureș și Aiud”, a spus Florin Bogdan.
Expoziția poate fi vizitată între 31 octombrie – 29 noiembrie 2015.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Direcția Județeană pentru Cultură Alba și Asociația Prietenii Muzeului Unirii.
[nggallery id=1208]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT în Alba Iulia: Minor lovit de mașină în timp ce traversa pe strada Albac din Micești
ACCIDENT în Alba Iulia: Minor lovit de mașină în timp ce traversa pe strada Albac din Micești Un accident rutier a avut loc luni seara, în jurul orei 18.00, în Alba Iulia. Un minor a fost accidentat în timp ce traversa pe strdaa Albac, de la Micești. Citește și: Accident rutier pe Șoseaua de Centură […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act