Familiile defavorizate vor primi 50 de lei pe lună pentru a-și duce copiii zilnic la grădiniță. Președintele României a promulgat legea
Copiii care provin din familii fără posibilități și care vor frecventa zilnic grădinița vor primi un stimulent educațional, potrivit unui act normativ promulgat, miercuri,28 octombrie, de Președintele Romaniei. Astfel, pentru fiecare copil se vor acorda tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună, ce vor putea fi folosite de părinți pentru a cumpăra mâncare, haine și rechizite.
Legea privind stimularea participarii la invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgata, miercuri, prin decret prezidential de catre Klaus Iohannis, la aproximativ trei saptamani distanta de momentul in care deputatii oferisera documentului votul final.
Acum ca a primit semnatura presedintelui tarii, legea mai trebuie doar publicata in Monitorul Oficial, pentru a-si incheia parcursul legislativ si a se putea aplica.
Concret, prin actul normativ promulgat ieri, se propune stimularea parintilor sa-si aduca la gradinita copiii, acestora fiindu-le oferite tichete sociale conditionate de prezenta zilnica a celor mici la cursuri. Potrivit informatiilor furnizate de ministrul muncii, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai stimulentului educational.
Conform prevederilor din Codul fiscal, stimulentul educational nu este inclus in veniturile salariale si nu este impozabil. In plus, acesta nu se ia in calcul la stabilirea unor obligatii legale de intretinere sau la stabilirea veniturilor in baza carora se acorda beneficii de asistenta sociala sau alte prestatii sociale.
Documentul promulgat miercuri de Klaus Iohannis prevede ca valoarea nominala lunara minima a stimulentului educational sa fie de 0,1 ISR (indicator social de referinta), pentru fiecare copil inscris la gradinita, beneficiar al stimulentului.
Cum valoarea ISR este acum de 500 de lei, fiecare copil inscris in program va beneficia de cel putin 50 de lei pe luna.
In forma adoptata de Senat la sfarsitul lunii iunie era prevazut ca, in anumite cazuri, autoritatile administratiei publice locale puteau aproba alocarea unui sprijin cu o valoare nominala mai mare decat valoarea minima. Aceasta dispozitie a fost eliminata de deputati, la inceputul lunii octombrie, pentru a evita discriminarea intre copii, prin valori diferite ale stimulentului educational, dupa cum este explicat in raportul comun al Comisiei pentru munca si protectie sociala si al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului.
În ce conditii se pot acorda aceste ajutoare?
Pentru a putea beneficia de stimulentele educationale oferite de stat copiilor din familii sarace, vor trebui indeplinite urmatoarele conditii:
– varsta minima a copilului sa fie de trei ani, implinita oricand pe parcursul anului scolar curent;
– copilul sa nu fie mai mare de sase ani, varsta implinita dupa data de 1 septembrie a anului scolar curent;
– venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o singura persoana.
Documentul prevede ca stimulentele educationale sa fie acordate sub forma tichetelor sociale, care vor putea fi obtinute la cerere de unul dintre parinti, reprezentantul legal al copilului sau, dupa caz, persoana desemnata de parinte sa intretina copilul.
Totodata, actul normativ prevede ca acordarea tichetelor sociale va fi conditionata de frecventa regulata la gradinita.
Astfel, copiii vor trebuie sa fie prezenti zilnic la gradinita, cu exceptia absentelor motivate, ce pot fi de doua feluri:
– absente medicale – motivate, pentru care parintii trebuie sa aduca scutiri medicale corespunzatoare perioadei in care copiii au lipsit;
– invoiri – cei mici pot fi invoiti de parinti maximum trei zile pe luna, cu conditia anuntarii cadrelor didactice.
A Pentru a primi tichetele sociale, absentele copiilor, fie ele si motivate, nu vor trebui sa depaseasca 50% din totalul zilelor de gradinita.
Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru achizitionarea produselor alimentare si/sau de igiena, a produselor de imbracaminte si a rechizitelor.
Actul normativ interzice transformarea tichetelor in bani si utilizarea acestora pentru achizitionarea bauturilor alcoolice sau a tigarilor. Cei care vor incalca aceste reguli nu vor mai fi sprijiniti, iar titularul dreptului va trebui sa returneze banii autoritatilor.
Tichetele sociale vor fi emise de Ministerul Finantelor
In momentul adoptarii documentului, deputatii au adus cateva modificari formei propuse de Senat, iar noutatile vizeaza unitatile emitente ale tichetelor sociale, acele bonuri de valoare destinate exclusiv acordarii stimulentului educational.
Astfel, tichetele sociale vor fi emise numai de catre unitatile autorizate ale MFP, institutie care va stabili, in colaborare cu Ministerul Muncii, si procedura de emitere si modelul tichetelor, care va fi aprobata prin hotarare a Guvernului in termen de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.
In forma initiala adoptata de senatori era prevazut ca stimulentele vor fi acordate de catre autoritatile administratiei publice locale. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii