FOTO/ VIDEO: Zeci de persoane suspectate că ar fi extras ilegal aur de la Roșia Montană, aduse la audieri, la IPJ Alba
O amplă anchetă privind exploatarea ilegală a zăcământului aurifer de la Roșia Montană se află în desfășurare, marți, la IPJ Alba. La sediul instituției au fost aduse zeci de persoane suspectate de săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt calificat şi spălare de bani, prejudiciul cauzat fiind estimat la peste 600.000 de lei.
Marți dimineața, 160 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Mureş, Cluj şi Bihor, efectuează 64 de percheziţii în judeţele Alba (59), Mureş (3), Cluj (1) şi Bihor (1), la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.
Au fost găsite și indisponibilizate mai multe dispozitive artizanale de căutare a aurului, saci cu steril pregătit pentru prelucrare și aproximativ 1,5 kilograme aur.
Până la ora 12.00 au fost aduse la sediul IPJ Alba 16 persoane, din Abrud și Roșia Montană.
”În fapt, din cercetări a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate. Poliţiştii vor pune în executare 48 de mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite în cauză ”, a precizat reprezentantul IPJ Alba.
”Cu ocazia perchezițiilor au fost găsite instrumente folosite în extragerea aurului, zăcământ din care se extrăgea aurul, dar și obiecte folosite pentru căutarea lui, unelte și detectoare de metale. În urma activităților de cercetare efectuate de polițiști, până în prezent s-a confiscat cantitatea de peste 1, 5 kg de aur. Se pare că suspecții exploatau acest zăcământ, extrăgeau aurul și îl introduceau în circuitul economic prin valorificare, fie la bijuterii, fie la case de amanet”, a mai precizat reprezentantul IPJ Alba.
UPDATE: În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.
De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.
Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste 1.500 de grame de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.
45 de persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri, 3 dintre persoanele vizate nefiind găsite la domicilii, urmând ca acestea să fie audiate ulterior.
Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activităţi infracționale, urmând să fie dispuse măsuri procedurale legale.
FOTO/ VIDEO: Alexandra MATEȘ; IPJ Alba
[nggallery id=1183]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii