VIDEO| Platformă subterană pentru colectarea deșeurilor, la Alba Iulia. Hava: Vom termina cu scobitul prin gunoaie
Reprezentanții administrației locale și ai Polaris M Holding au prezentat, marți, prima platformă pentru colectarea deșeurilor din Alba Iulia, în zona străzii Nicolae Titulescu, care a fost construită în mai puțin de 7 zile.
Platforma adăpostește 4 eurocontainere, este garantată de constructor pentru următorii 20 de ani, investiția s-a ridicat la 11.000 de euro (fără TVA) și a fost realizată din fondurile proprii ale operatorului de salubrizare, Polaris M Holding, deoarece firma are obligația de a investi o parte din profit în asemenea proiecte – potrivit primarului Mircea Hava.
Prin acest sistem se păstrează curățenia și se elimină mirosul din zona în care se aruncă deșeurile, iar gunoiul este colectat de operatorul de salubrizare prin ridicarea containerelor, cu o instalație hidraulică, la nivelul solului. Practic, gunoiul este depozitat în pământ, igienic şi fără să ocupe spaţiu.
Edilul a afirmat că administrația locală intenționează să amenajeze astfel de platforme în tot municipiul, unde este nevoie. Sursele de finanțare ar putea proveni prin proiectul de management integrat al deșeurilor sau din bani publici, împreună cu operatorul de salubrizare. Suma necesară pentru amenajarea platformelor în tot municipiul s-ar ridica la aproximativ 500.000 de euro.
”Nu am inventat nici apa caldă, nici mersul pe jos. Lucrurile acestea le-am văzut dincolo (n.r. în alte țări) și le-am importat. Am văzut sistemul, era același principiu, cu gunoaiele dedesubt. În momentul în care dânșii au câștigat licitația (n.r. Polaris) am avut o discuție cu cei din conducere și ne-au spus, noi avem acest sistem și încercăm să-l implementăm în România, însă adaptat la nevoile noastre. Este primul, încercăm prin proiectul de management al deșeurilor care este județean, să implementăm, să se implementeze, acest proiect – la licitația pentru operator să fie trecută această clauză. Dacă reușim, va fi introdus în caietul de sarcini. Dacă nu, consiliul local, primăria, la anul, vrem să investim această sumă, o să o punem deoparte, să rezolvăm această problemă. Este mai de actualitate, de curățenie, de modernitate, putem să dăm un milion de explicații de ce așa. În tot municipiul, 52 de posturi, vor fi făcute. În Alba Iulia vom termina cu scobitul prin gunoaie, cu mizeriile pe care le vedem, chiar dacă sunt îngrădite, acoperite. L-am văzut în Elveția, pe urmă la Istanbul”, a spus Mircea Hava.
Hava a mai precizat că prima platformă a fost amenajată în cartierul 280 din Alba Iulia deoarece este unul dintre cele mai aglomerate.
Eurocontainereul are o capacitate de 1.100 de litri. Încă o platformă subterană pentru 3 eurocontainere, de aceeași capacitate, va fi amenajată, în curând, în Piața Agroalimentară din centru.
[nggallery id=1085]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii