Rămâi conectat

Cultură Educație

Sexul femeiesc a fost, până de curând, foarte puțin sau deloc luat în considerare – 130 de ani de la ”Reuniunea Femeilor Române din Abrud”

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ziarul Tribuna din 13 septembrie 1885, vedea lumina tiparului la Sibiu, a fost publicat Raportul ”Reuniunii Femeilor Române din Abrud, Abrud – Sat și jur”, în care se pledează pentru înființarea școlii de fete.

Școala de fete din Abrud își va deschide porțile în anul școlar 1887/1888 având înscrise la cursuri 70 de moațe.

 

scoala de fete Abrud”Națiunea noastră devenită liberă, a făcut în scurt timp un început îmbucurător pe terenul învățământului, dar precum alte națiuni și a noastră, vedem că se concentrează toată activitatea ei, cu deosebire asupra sexului bărbătesc, iar partea cealaltă – adică sexul femeiesc – a fost până de curând, foarte puțin sau deloc luat în considerare.

 

Recunoscut fiind că societatea este de aceea ce este femeia, recunoscut fiind că femeia a civilizat societatea și că ea a format moravurile, vedem că a început a i se da și ei importanța cuvenită în societate.

 

Dar o femeie la înălțimea chemării ei poate fi numai atunci, dacă are o instrucție solidă și o educație adevărată. Dacă educația și-o poate însuși cu deosebire în cercul social al familiei, instrucția solidă nu și-o poate însuși decât în școală.

 

Precum vedem, școli corespunzătoare, unde copilele să-și poată însuși instrucțiunea cum e normal, nu prea avem.

 

Lipsa unui astfel de institut de cultură pentru zona noastră este de așa mare necesitate, încât a nu întreprinde ceva în direcția aceasta ar însemna a ne sinucide cu voia”.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński

Bera Larisa

Publicat

în

1 iulie 2024: Concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński Luni, 1 iulie 2024, ora 19:00, va avea loc un concert special de clavecin la Catedrala Romano-Catolică ,,Sfântul Mihail” din Alba Iulia, susținut de pianistul Stanisław Łopuszyński. Citește și: JOI, 27 iunie: Noi întâlniri ale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea