Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Răzvan Curcă: Dacă nu regândim sistemul pleacă toţi medicii.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Chiar şi eu sunt tentat să plec”

    Spitalul Judeţean Alba se confruntă cu o lipsă acută de personal medical, în special în zona secţiei de urgenţă. Potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă, nu mai puţin de 8 medici lipsesc din schemă şi pentru moment nimeni nu este interesat să ocupe un post aici, nici măcar tinerii rezidenţi. Aceştia aleg străinătatea, fără să stea prea mult pe gânduri, mai ales că în primul an remuneraţia unui tânăr doctor nu depăşeşte 1.200 de lei pe lună. „Am început chiar o campanie de sensibilizare a tinerilor medici rezidenţi specializaţi în specialitatea urgenţe pe care am încercat să-i aducem la Spitalul Judeţean Alba Iulia. Ne-am făcut campanie şi în alte judeţe, în Cluj, în Mureş. În ciuda promisiunii că le va fi asigurată şi plătită cazarea, doar o persoană s-a arătat interesată şi s-a înscris la concurs, însă nu s-a mai prezentat în cele din urmă. Am fost foarte dezamăgiţi”, a precizat Răzvan Curcă.
*”Sistemul nu te ajută, te pune doar în situaţii limită”
Curcă, unul dintre cei mai apreciaţi oncologi din ţară, a recunoscut că de mai multe ori a fost tentat să răspundă ofertelor ce i s-au făcut şi să părăsească sistemul medical românesc. „Mi s-au făcut multe oferte, ultimele din Marea Britanie şi anul trecut din Elveţia. Nu vă pot ascunde faptul că am fost tentat să plec şi încă mai iau în calcul această posibilitate. La un moment dat oboseşti pentru că sistemul nu te ajută, te pune doar în situaţii limită, supranormale şi mai e şi problema blamului aruncat pe breasla medicală în general, bazat pe nişte cazuri, e adevărat concrete, dar care nu cred că înseamnă majoritatea. Singurul lucru care mă ţine aici este familia mea”, a mărturisit Răzvan Curcă.
El este de părere că doar o regândire a sistemului medical şi punerea sa pe baze reale poate stopa „hemoragia” de medici şi personal medical cu care se confruntă România. „Dacă decidenţii politici nu vor face ceva, România va ajunge să producă medici pentru export. Ştiţi cum era vorba pe vremea lui Ceauşescu, ce era mai bun şi mai frumos mergea la export. Trebuie să ne punem întrebarea de ce aleg tinerii medici să plece. Există şi această nemulţumire din partea personalului medical pentru că, din păcate, nemulţumirea pe care o are populaţia este legată şi de prestaţia personalului medical. În momentul în care în Vest pentru o zi normală de lucru vezi 8 pacienţi, în România vezi 30. Ce calitate putem spune că asigurăm în condiţiile în care un medic vede 30 de pacienţi? Astfel se generează lipsă de calitate şi nemulţumire. Trebuie să se găsească o soluţie, să se înţeleagă un pic acest lucru, faptul că în momentul de faţă felul în care sunt motivaţi medicii, felul în care nu reuşim să atragem personal medical vor deveni nişte probleme tot mai grave şi care se vor acumula în viitor”, crede medicul oncolog Răzvan Curcă.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Cercetătorii au descoperit un nou hormon care întărește oasele și grăbește vindecarea fracturilor: O inovație în terapia pentru osteoporoză

Bera Larisa

Publicat

în

Cercetătorii au descoperit un nou hormon care întărește oasele și grăbește vindecarea fracturilor: O inovație în terapia pentru osteoporoză Supranumit „hormonul creierului matern,” acesta joacă un rol esențial în menținerea rezistenței osoase la femeile care alăptează și ar putea oferi soluții inovatoare pentru problemele osoase la o scară mai largă. Citește și: Burse de cercetare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea