BUNELE MANIERE: Vara, la terasă. Câteva reguli de comportament
Reguli de comportament de care trebuie să ții cont atunci când ieși la o terasă
În zilele caniculare ne amintim de Caragiale și de a sa ”Căldură mare”, dar și de schițele în care eroii erau la terasă, în fața unei halbe de bere, discutând. De multe ori le urmăm exemplul, ieșind la terasele din oraș, de la mare, de oriunde, la o bere, o înghețată, orice altceva de la gheață, doar-doar vom reuși să potolim arșița.
Când ieșim la terasă, trebuie să ținem cont de momentul zilei și de locul unde este amplasată terasa. Dacă suntem în oraș, la prânz putem merge într-o ținută de zi, răcoroasă, dacă suntem la mare, putem merge și în hainele cu care am fost la plajă, cu condiția să nu intrăm cu picioarele pline de nisip sau, și mai rău, desculți.
Dacă venim direct de pe plajă, ne vom opri înainte de a intra la terasă și vom scutura nisipul cu un prosop, încălțându-ne apoi. Nu vom intra însă la terasă cu colacul sau salteaua de plajă, pentru a nu incomoda alte persoane. Le putem lăsa la hotel și apoi vom merge la terasă.
Oricât de sete v-ar fi, nu beți prea multă bere, alcoolul nu vă potolește setea, dimpotrivă. Beți întâi apă și apoi bere, e mai sănătos și nici nu veți avea dureri de cap la plecarea de la terasă. Băuturile care potolesc cel mai bine setea sunt ceaiul cu gheață și cu lămâie, apa cu lămâie și mentă, apa tonică, limonadele cu cât mai puțin zahăr, fresh-ul din citrice sau fructe de pădure.
Dacă ieșim seara la terasă, ținuta va fi elegantă, indiferent că suntem în oraș sau la mare. Doamnele vor alege o rochie vaporoasă, cu bretele, iar domnii vor opta pentru pantaloni de in și cămașă. E de prost gust să mergeți seara la terasă în pantaloni scurți sau bermude, cu maieu și cu șlapi.
Dacă sunteți în grup, încercați să nu faceți notă discordantă cu restul prietenilor cu care ieșiți la terasă. De obicei doamnele se sfătuiesc în astfel de ocazii cu ce să se îmbrace, deci puteți merge ”pe mâna” lor, domnilor!
Dacă observați că vesela nu e curată sau tacâmurile nu sunt bine spălate, mai bine plecați la altă terasă, în niciun caz nu veți șterge cu șervețelul urmele de ruj de pe pahare sau tacâmurile.
Trebuie să nu uitați că sunteți la terasă pentru a vă relaxa, nu pentru a vă enerva, deci așteptați cu răbdare să fiți serviți, nu trebuie să vă certați cu ospătarul dacă au trecut 10 minute și nu a venit la masă. Vara terasele sunt aglomerate și clienții sunt serviți în ordinea sosirii.
Regulile de comportament sunt aceleași ca la restaurant, domnii vor întreba doamnele ce doresc și vor transmite comanda ospătarului.
Tot domnii vor cere nota de plată și o vor achita. În cazul în care sunteți în grup și fiecare plătește ce a consumat, ideal este să cereți note separate.
Dacă cereți notă comună, aceasta va trece pe la fiecare domn care va pune în mapa ce însoțește nota suma respectivă. La final mapa cu nota va fi înmânată de un bărbat ospătarului. În niciun caz nu veți face calcule cu voce tare și nu veți anunța fiecare persoană cât are de plătit. (C.M.)
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii