STUDIU: Poziția în care dormim poate influența sănătatea creierului
Dormitul pe o parte, față de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, dar și de alte afecțiuni neurologice, potrivit unui studiu publicat în Journal of Neuroscience.
Atunci când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea glimfatică prin care sunt eliminate substanțele chimice nefolositoare din creier, conform cercetătorilor de la Stony Brook University din SUA.
„Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe”, susține Dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester.
Acest studiu a început în urmă cu mai mulți ani, când oamenii de știință au apelat la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a observa calea glimfatică la rozătoare. Ei au aflat astfel că procesul de curățare a creierului prin „spălarea” sa în fluide cerebrospinale și interstițiale este mai eficient în timpul somnului. Astfel, pe această cale, sunt îndepărtate din creier proteinele amiloid ß și tau care dacă se acumulează în depuneri pe creier provoacă maladii grave.
Dr. Helene Benveniste, coordonatoarea acestui studiu și echipa sa au folosit tehnologia RMN și modelarea cinetică pentru a evalua rata de schimb a fluidelor cerebrospinale și interstițiale la rozătoare care au fost anesteziate pentru a dormi fie pe o parte, fie pe spate sau pe burtă. Cu ajutorul tehnicilor de microscopie fluorescentă ei au observat că eliminarea substanțelor nocive pentru creier se face în mod mai eficient atunci când rozătoarele dorm pe o parte.
De asemenea, Dr. Nedergaard a precizat că rezultatele acestui studiu demonstrează și că somnul are o funcție de curățare a creierului.
„Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi”, a susținut ea, adăugând că astfel de afecțiuni ar putea fi favorizate de faptul că substanțele nocive din creier nu sunt eliminate corespunzător. „Din ce în ce mai mulți oameni de știință sunt de părere că tulburările de somn pot accelera pierderea memoriei la pacienții care suferă de Alzheimer”, a adăugat ea.
Deocamdată oamenii de știință avertizează că aceste rezultate sunt concludente doar în cazul rozătoarelor, fiind nevoie de mai multe studii și experimente pentru a le demonstra validitatea și în cazul oamenilor.
sursa:agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor