România e în pericol să ajungă un importator de gunoi!
România e în pericol să ajungă un importator de gunoi!
Timpul trece şi deşeurile ne dau tot mai mult de furcă. Ţara noastră se află în atenţia unor ţări europene, cum e Italia, fiind considerată o posibilă destinaţie pentru deşeuri. Autorităţile din Liguria iau în calcul exportul gunoaielor în Franţa sau România, asta după ce nu vor mai avea contract cu depozitul autorizat din zonă. Riscul ca România să devină gunoierul Europei creşte tot mai mult, pe măsură ce se apropie data de la care nu vom mai putea interzice acest lucru.
Pe bună dreptate ne întrebăm dacă suntem egalii europenilor sau în slujba marilor puteri? Din păcate, în anul 2007, când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, aveam multe gropi de gunoi devenite un real pericol pentru mediu. Atunci, UE ne-a cerut închiderea şi ecologizarea depozitelor sau modernizarea lor, astfel încât să satisfacă standardele europene de mediu. Ultimul termen din partea UE l-am primit pentru anul 2017, iar până în prezent multe din vechile depozite neconforme s-au închis, la fel şi cel din municipiul nostru. Şi cerinţele UE nu se opresc aici. Suntem nevoiţi ca treptat să creştem până la 25 şi apoi 50 la sută reciclarea deşeurilor, care în prezent ne situează printre codaşele Europei. Tot în 2017 expiră şi termenul în care România mai are dreptul să refuze ori să interzică tranzitul sau exportul de deşeuri din alte state comunitare, aşa că interesul pentru ca ţara noastră să găzduiască deşeuri creşte, dar şi pericolul pentru noi toţi.
Ce avem de făcut în aceste condiţii? Trebuie să avem legi clare, care să ne apere de miile de tone de gunoi de care alte state europene vor să scape. Dacă nu o să avem un sistem care să blocheze intrarea în ţară a deşeurilor, atunci trebuie să promovăm mecanisme interne prin care să limităm intrarea acestora. Una dintre măsurile pe care le pot lua autorităţile române pentru a preveni importul masiv de deşeuri este introducerea unor taxe mari pentru depozitarea gunoiului, amânată de Parlament pentru 2017. De asemenea, se poate recurge la un sistem de supraveghere atentă a deşeurilor care tranzitează România. Un cuvânt important vor avea şi comunităţile locale, care trebuie să-şi apere zona de deşeurile altora. La nivel naţional, 32 de judeţe au depozite de deşeuri ecologice construite din fonduri europene, care sunt ale municipalităţilor şi sunt date în concesiune unor firme de salubritate.
Chiar dacă s-au făcut progrese de la Revoluţie încoace, anul trecut, ţara noastră se afla pe ultimul loc la reciclarea deşeurilor. Ceea ce înseamnă că aproape tot gunoiul din gospodării şi de la firme, colectat de serviciile de salubritate, ajunge la gropile de gunoi, în timp ce media europeană este de 27 la sută. În medie, un român produce aproape 400 de kilograme de deşeuri menajere pe an, spun studiile. Rămâne de văzut cum vor face faţă noile gropi de gunoi volumului mare de deşeuri produse de români, iar în aceste condiţii e greu de crezut că vor mai avea loc în depozitele noastre deşeurile de dincolo de graniţe.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România
Buget record pentru Uniunea Europeană în 2025, negociat de Victor Negrescu: 10 miliarde de euro alocări suplimentare pentru România Victor Negrescu, negociator-șef al Parlamentului European, anunță faptul că în noul buget al UE a reușit să crească sumele alocate cu 200 de miliarde de euro, din care 10 miliarde alocări suplimentate pentru România. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana