FOTO-VIDEO: Operele lui Enescu, într-un recital fabulos la Alba Iulia, susținut de Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius și pianistul Eduard Kunz
Duminică seara, albaiulienii au avut ocazia să audă dintr-o vioară Stradivarius Integrala operelor lui George Enescu, în cadrul unui recital fabulos susținut de violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz.
Mai bine de două ore, celebre creaţii semnate de Enescu au răsunat în Catedrala Romano Catolică ”Sfântul Mihail” din Cetatea Alba Carolina, iar prestația artiștilor a fost răsplătită pe măsură de publicul prezent – cu aplauze la scenă deschisă.
Aflați în turneu internaţional Stradivarius „Enescu Experience 2015” în Republica Moldova, Franţa şi mai multe oraşe din ţară, Alexandru Tomescu și Eduard Kunz au poposit duminică seara la Alba Iulia, unde au oferit celor prezenți un concert inedit, la care rar le este dat să participe.
Pentru câteva ore, Catedrala Romano-Catolică s-a transformat în sala Filarmonicii din Berlin, după cum a spus chiar violonistul Alexandru Tomescu. Sonate ale marelui compozitor Enescu interpretate pe vioara Stradivarius Elder-Voicu și la pian au fost ascultate în liniște deplină de către toți cei care au împânzit catedrala.
”Muzica lui Enescu este cumva o muzică infinită. Veți vedea că ea vă va însoți în mintea dumneavoastră mult timp după ce concertul se va încheia”, a declarat Alexandru Tomescu, în timpul concertului.
Pentru aplauzele primite, cei doi artiști s-au întors în fața publicului de trei ori, pentru a-i mai încânta cu încă două opere, Balada lui George Enescu și Hora Unirii despre care Tomescu a spus că aici, la Alba Iulia, se potrivește mai bine ca niciunde altundeva.
Printre cei care s-au delectat cu ”infinitul” muzicii lui Enescu s-au numărat și primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.
Turneul Internațional Stradivarius, aflat la a opta ediţie, este dedicat memoriei marelui muzician român George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.
În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – „Enescu Experience” este dedicat unei cauze sociale și de interes public – RESTAURAREA Casei Enescu de la Mihăileni- Botoșani și transformarea într-un centru cultural și muzical internațional, unde, după cum a spus violonistul Alexandrul Tomescu ,„s-ar putea descoperi chiar un geniu”.
Casa din Mihăileni a aparținut bunicilor după mama ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici si soției sale, Zenovia. Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a și murit, în martie 1909.
Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câştigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini”sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”,la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.
A câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.
Cu o carieră fantastică în Europa şi în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .
Eduard Kunz – PIANIST inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului.
A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotați din Moscova şi mai apoi la celebrul Conservator Național de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova.
Eduard Kunz a obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiţii internaționale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007.
Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţională Rusă etc.
[nggallery id=521]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii