FOTO: La pas, prin Cetatea Alba Carolina | Ce reprezintă cele două monumente din Piața Cetății – Custozza și Losenau
De când a recăpătat viață, Cetatea Alba Carolina, inima orașului Alba Iulia, este vizitată de la an la an, de un număr tot mai mare de turiști.
Locul unde se respiră aerul istoriei, dar și faptul că Cetatea se transformă în fiecare vară într-o adevărată scenă în aer liber de festivaluri și spectacole de toate genurile, de la muzică, teatru, film, modă, lupte cu daci și romani, concerte, schimbarea gărzii și multe altele, dau motive multora dintre cei pasionați de istorie și cultură să aleagă ca destinație ”cealaltă capitală”.
Pentru cei care ajung și bat la pas fortificația de tip vauban, ne-am gândit să prezentăm, în materiale diferite, obiective și monumente istorice din Cetate.
Pentru început, am ales cele două monumente din Piața Cetății, Custozza și Losenau.
Monumentul Custozza
Situat în partea vestică a Pieței Cetății, în spatele Sălii Unirii, monumentul în formă de obelisc, împrejmuit cu lanțuri grele care au intercalate ghiulele de tun, a fost ridicat în 1906, în memoria ofițerilor și soldaților din Regimentul 50 Infanterie de la Alba Iulia căzuți în luptele de la Monte Vento și Oliosi, de lângă Custozza, în timpul războiului austro-italian din 1866.
Din cele patru plăci fixate pe acest monument aflăm că pierderile umane s-au ridicat 10 ofițeri și 123 de soldați, dintre care 86 au murit ulterior confruntării, în urma rănilor primite.
Printre ofițerii morți găsim un singur nume românesc, cel al locotenentului George Popp. În schimb, dintre cei 36 de soldați trecuți nominal, 29 sunt români, iar restul germani și maghiari.
Placa din față poartă, pe lângă o inscripție în limba germană, numele celor 10 ofițeri eroi, urmată de mențiunea ”Und 123 Man”. Placa din partea stângă are inscripția în limba română ”La asaltul de la Oliosi și Monte Veneto au căzut din Regimentul cesaro-crăiesc de infanterie No. 50 ca eroi” (urmează o listă cu 18 nume) și mențiunea ”Prin vulnerare au murit 36 de oameni”. În partea dreaptă, pe o placă asemănătoare, dar cu inscripția în limba maghiară, sunt înscriși 19 eroi, dintre care 15 poartă nume românești. Ultima placă, cea dinspre Sala Unirii, cuprinde o inscripție în limba germană care evocă credința în spiritul de sacrificiu: ”Seyd treu und standhaft Gleich Eren Vatern!”(Igna, 1943-1945, p.402).
Citiți și FOTO: Cetatea Alba Carolina, de la o cazemată prăfuită, la o bijuterie arhitectonică şi turistică
Monumentul Losenau
Cea mai autentică ilustrare a negoticului în Cetatea Alba Iulia este monumentul Losenau, situat în partea de est a Pieței Cetății. Amplasat pe un piedestal scund prevăzut cu trei trepte, acesta are o bază prismatică din cărămidă placată cu dale de calcar. Turnul propriu-zis este articulat pe colțuri cu pilaștri ale căror baze prismatice își multiplică laturile în octogon. Cele patru fețe sunt organizate în trei registre cu ancadramente și muluri flamboiante. În centrul fiecărei fețe, în cadrul unei casete, erau amplasate patru statuete din piatră, din care se mai păstrează doar cele de pe laturile de est și de vest.
Monumentul a fost inaugurat în anul 1853 în memoria colonelului Ludwig Losy von Losenau, comandantul regimentului de cavalerie ușoară din Alba Iulia, ucis în timpul luptelor de la podul Simeriei din 9 februarie 1849.
[nggallery id=467]
sursa: Județul Alba – Istorie, cultură, civilizație
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 58 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii