Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La Galda de Jos a început construcția depozitului de deșeuri. Investiția de 19 milioane de euro va crea 80 de locuri de muncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Galda de Jos au demarat lucrările pentru construirea depozitului central de deșeuri, în cadrul proiectului cu finanțare europeană “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” cu o valoare totală de peste 28 de milioane de euro.

Investiția implementată de Consiliul Județean Alba la Galda pe o suprafaţă de 7 hectare între DJ 107H (drumul din DN1 înspre comună) și orașul Teiuș, se ridică la 19 milioane de euro și va reprezenta în opinia administrațeiei județene o “mină de aur” pentru găldeni.

constructie depozit deseuri Galda de Jos

După finalizarea construcției depozitului central de la Galda, pentru operaționalizarea sistemului integrat de colectare, sortare și depozitare a deșeurilor, vor fi angajate circa 80 de persoane, numărul total necesar funcționării întregului sistem de la nivel judeţean depăşeşind cifra 300 de angajați. Această investiție va aduce practic un număr important de locuri de muncă și sume importante la bugetele locale din noi taxe și impozite.

Potrivit proiecțiilor financiare realizate de Consiliul Județean, comuna Galda de Jos va avea un buget mai bogat decât cel al unor orașe precum Teiuș, Zlatna, Abrud sau Baia de Arieș.

Celelalte componente ale proiectului sunt: construcţia a 2 staţii de transfer la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an); construire drumuri de acces pentru centrul de management şi staţiile de transfer; închiderea a şapte depozite neconforme: Abrud, Cîmpeni, Blaj, Ocna Mureş, Cugir, Alba Iulia şi Aiud ; implementarea colectării separate a deşeurilor municipale şi introducerea compostării individuale în mediul rural şi achiziţionarea a 4.375 de containere pentru colectarea separată a deşeurilor şi 16.133 de unităţi de compostare individuală.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean Alba a semnat contractul de 20.000.000 de euro pentru execuția depozitului de deșeuri de la Galda de Jos

Potrivit lui Dan Popescu, managerul de proiect, construcția depozitului va fi finalizată, în mare parte, până la 31 decembrie 2015, urmând ca cel târziu în aprilie 2016 întreg sistemul să fie operațional.

constructie depozit deseuri Galda de Jos2

Consiliul Judeţean Alba implementează proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu). Valoarea proiectului este de 212.015.115 lei, fără TVA (47 mil euro). Suma eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 188.313.589 lei, fără TVA (42 mil euro). Scopul principal al proiectului este realizarea unui sistem integrat de management al deşeurilor care să corespundă legislaţiei europene în vigoare, respectiv colectarea separată şi depozitarea în condiţii conforme din punct de vedere a protecţiei mediului.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea