10 mai: Expoziția de grafică Ștefan Balog – ”Aripile cerului”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Duminică, 10 mai, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va avea loc expoziția de grafică Ștefan Balog – ”Aripile cerului”. Evenimentul va fi prezentat de Mioara Pop, director la Biblioteca Judeţeană ”Lucian Blaga” Alba, dr. Gabriel Rustoiu, director general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia şi Ioan Hădărig, director artistic Fundaţia ”Inter-Art” Aiud. Cei prezenți la vernisaj se vor putea bucura și de un moment artistic, un recital de pian Dan Avram.
Ştefan Balog s-a născut pe 6 iunie 1968, în Aiud, județul Alba. În anul 1987 a absolvit Colegiul “Bethlen Gabor” din Aiud. În perioada 1992 – 1995 urmează cursurile Şcolii de Arte din Alba Iulia. În perioada 1998 – 1999 urmează cursurile Universităţii Americane din Bucureşti – secţia artă şi arhitectură. În decembrie 2007 a absolvit Academia Popas din Timişoara, sectia grafică – gravură. Studiază gravura (1995 – 2000) cu maestrul Kantor Janos şi filozofia artei (2001 – 2003) cu maestrul indian Chiru Chakravarty. Din 1993, expune regulat, participă la tabere de creație și simpozioane, la saloane internaționale de caricatură, expoziții internaționale de mail art.
Lucrările sale au apărut în volumul VI (pagina 28) al albumului de artă International Contemporary Artists,, publicat de ICA Publishing în aprilie 2013 la New York.
Este iniţiatorul şi conducătorul Taberei Internaţionale de Artă Plastică „Inter-Art” Aiud – (1996 – 2014), Taberei Internaţionale de Creatie pentru Tineret „Inter-Art” Aiud (2006 – 2014), Taberei Internaţionale de Grafica Wine-Art Alba Iulia (2007, 2008), Taberei Internaţionale de Arta Plastica Prison-Art Aiud (2008).
Fondatorul Fundaţiei „Inter-Art” Aiud România, a Galeriilor “Inter-Art” şi a Muzeului de Artă Contemporană “Inter-Art” din Aiud – alături de Ioan Hădărig şi Robert Lixandru.
Preşedintele Fundaţiei „Inter-Art” Aiud. Din 2013 este cetăţean de onoare al Aiudului. Coorganizator si participant la Festivalul International de Caricatura, Epigrame si Umor Aiud (2005 – 2014) si Festivalul International de Documentare Artistice si Foto AIUD – ART (2005 – 2013), Bienala Intercontinentala de Grafica Mica “Inter-Art” Aiud (2006, 2008, 2010, 2012). Este coorganizator al expoziţiilor internationale de Mail Art organizate la Aiud (1998 – 2014).
Are lucrări în muzee, galerii şi colecţii particulare in peste 30 de ţări de pe toate continentele. www.inter – art.ro/balog.
A obținut numeroase premii: Premiul pentru artă plastică în cadrul Zilelor Culturale “Liviu Rebreanu” (Aiud – 1995); Premiul pentru grafică la Concursul “Luminile artei” – Aiud – 1996, Premiul “Courage World” la caricatură (Taipei – Taiwan – 1999); Premiul Special al juriului pentru caricatură la Festivalul de Umor de la Gura Humorului (2005); Mentiune la concursul de proza umoristica, Festivalul de Umor de la Gura Humorului (2007); Premiul III, „Dreamland Transsylvania” Art Contest (Cisnadie, Romania – 2007); Premiul de excelenta la Festivalul International ALB UMOR – Alba Iulia (2012); Premiul de excelenta la Festivalul International CEAPA DE AUR – Fagaras (2013). În august 1999 publică volumul de proză scurtă fantastică “Atingerea zilei de mâine”, în august 2007 apare volumul „Traversarea”, iar in decembrie 2012 volumul de buzunar „Miniaturi de gânduri”.
„ Balog este un ambasador al artei…
Tablourile sale sugerează un limbaj vizual unitar, o combinaţie între mit şi real. Arta sa este arta secolului XXI” – Kelemen Hunor, Ministrul Culturii şi Cultelor, 2011.
„Ştefan Balog promovează arta de sinteză şi de graniţă totodată, reuşind să cuprindă, în mod paradoxal, aproape toate dimensiunile imaginarului, sincronic şi diacronic. La o simplă încercare de a-i defini logaritmul creativ, nu poţi să nu constaţi că tehnicile mixte frumos dezvăluie o faţă ascunsă a principiului creaţiei:între luxurianţa imaginii şi conştiinţa degajată de orice inhibiţii, Ştefan Balog găseşte liantul perfect armonic. Care este aceasta? Suprapunerea până la confuzie a realului pe care,prea grăbiţi, îl traversăm fără să-l pricepem ca esenţă şi, pe de altă parte, dorinţa infinită a iubitorului de frumos de a se înălţa în sfera catharsis-ului spre a evada din cotidianul banal” – conf.univ.dr. Diana Câmpan, 2011.
[nggallery id=426]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii