FOTO/ VIDEO: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Garda Cetății Alba Carolina au făcut spectacol la deschiderea sezonului turistic din Alba Iulia
*Surpriza serii – o trupă de fanfară din Norvegia, sosită special să le cânte albaiulienilor în Cetatea Alba Carolina
La Alba Iulia deschiderea sezonului turistic s-a făcut, vineri seara, în aplauzele unui public numeros care a urmărit cu mare plăcere atât spectacolul pregătit de trupele de reenactori de la Muzeul Național al Unirii – Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului, cât și defilarea cu torțe, încheiată cu trei salve de tun, oferită de Garda Cetății Alba Carolina.
În prima parte a serii, spectatorii au avut ocazia să-i cunoască pe legionarii romani și pe neînfricații războinici daci. Rangul, ținuta și obiceiurile lor au fost prezentate în stilul deja binecunoscut al istoricilor Liviu Zgârciu și Tudor Roșu, care au ”asezonat” atât de bine informațiile de specialitate cu mici momente de divertisment, încât publicul a fost captivat, încă de la început, dorindu-și să facă parte din spectacol. Cu mult umor, prezentatorii au ”recrutat” pe cineva din asistență, un tânăr turist din Suceava, pe care l-au transformat rapid în legionar, îmbrăcându-l în costumul specific și învățându-l să răspundă la comenzi. Iar experiența a fost atât de plăcută, încât acesta nu a mai vrut să-i părăsească până la final, participând atent și încântat la tot spectacolul. Cei prezenți au mai avut ocazia să asiste la demonstrații de luptă, și să le admire pe frumoasele dansatoare romane.
Seara a continuat cu o surpriză (chiar și pentru autorități) – un concert de fanfară susținut de o trupă de muzicieni veniți tocmai din Norvegia. Se pare că aceștia au aflat, de pe internet, că la Alba Iulia există un loc unde se poate cânta… în stradă, și au ținut neapărat să facă acest lucru și ei. Au anunțat, din scurt, municipalitatea că vor veni aici vineri seara și s-au ținut de cuvânt, chiar dacă au avut mici aventuri ”românești” ce țin de ratarea zborului, din cauză că le-au fost rătăcite o parte din instrumente. Finalul a fost însă fericit, lor li s-a împlinit dorința – au cântat, iar publicul a beneficiat de un eveniment muzical neașteptat, dar foarte apreciat.
Ziua s-a încheiat cu spectaculoasa defilare cu torțe, schimbarea Gărzii Cetății și salve de tun, iar cei care au ratat aceste momente nu trebuie să fie supărați, pentru că vor avea ocazia să le vadă pe tot parcursul verii, în weekend-uri.
Una peste alta, am văzut în această seară o Cetate cu adevărat plină de viață, în ciuda faptului că programul nu a fost foarte mediatizat, deci lumea nu a venit neapărat aici să asiste la spectacole. Semn bun pentru sezonul turistic din Alba Iulia și bineînțeles pentru autorități, care au pregătit, până în toamnă, o serie de evenimente pentru toate gusturile și vârstele, cu scopul declarat ca Cetății Alba Carolina ”să i se ducă vestea” și să o vadă, zilnic, plină de vizitatori.
[nggallery id=413]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii