Este necesar un nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş? Vezi răspunsul Ministerului Sănătății!
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a răspuns vineri, 24 aprilie, la întrebarea adresată de senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, cu privire la importanța realizării de către Kronospan Sebeș a unui studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş, în contextul procedurii de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu a companiei și a procedurii de autorizare a unei noi instalații de producție formaldehidă, cu o capacitate dublă de cea care funcționează în prezent.
Răspunsul Ministerului Sănătății:
“Referitor la adresa dvs. nr. 774/DRP/16.02.2015, vă transmitem, alăturat, răspunsul Ministerului Sănătăţii la întrebarea domnului senator Pereş Alexandru, privind „este necesară realizarea unui nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş „,
Stimate domnule senator,
Referitor la întrebarea dvs., privind privind „este necesară realizarea unui nou Studiu de
Impact asupra sănătăţii populaţiei în municipiul Sebeş „, vă comunicăm următoarele:
Proiectul noii instalaţii de producere a formaldehidei cu capacitatea de 60.000 tone/an a fost iniţiat în 2007 şi avizat de Direcţia de Sănătate Publică Alba în baza unui studiu de impact asupra stării de sănătate întocmit de Institutul de Sănătate Publică Timişoara, Institutul de Sănătate Publică Târgu Mureş şi Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj Napoca.
Investiţia nu s-a construit până la finele anului 2014, motiv pentru care, la solicitarea beneficiarului (SC Kronospan) de obţinere a autorizaţiei de mediu, Direcţia de Sănătate Publică Alba a solicitat în cadrul Comisiei de Analiză Tehnică un nou studiu de impact pe starea de sănătate cu următoarele argumente:
– Schimbări legislative de sănătate publică de la data demarării proiectului (2007) şi până în prezent;
– Vechimea studiului de impact pe starea de sănătate întocmit în anul 2007;
– Implementarea Regulamentului U.E. 605/2014 conform căruia formaldehida a trecut de la substanţă potenţial cancerigenă la substanţă cancerigenă;
– Anexa la Notificarea nr.323/11.07.2011 şi Referatul de evaluare 323/11.07.2011 emise de DSP Alba prin care s-a cerut ca la implementarea proiectului să se efectueze (prin instituţii abilitate) monitorizarea expunerii neprofesionale la formaldehidă.
SC Kronospan a făcut demersuri la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru acest nou studiu de impact, în momentul de faţă, societatea urmând să completeze documentaţia depusă pentru efectuarea studiului de impact asupra sănătăţii.”
Interpelarea adresată de senatorul Alexandru Pereș Ministrului Sănătății:
„Domnule Ministru,
în anul 2007, a fost efectuat un Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei, în vederea eliberării autorizaţiei integrate de mediu pentru operarea de către SC Kronospan a unei instalaţii de producere a formaldehidei de 30.000 tone/an, în municipiul Sebeş. între timp, mai multe acte medicale, efectuate pe pacienţii care au intrat în contact cu această substanţă, au confirmat faptul că formaldehida, deşi considerată o substanţă potenţial cangerigenă, de fapt ar fi o substanţă cu efect clar cancerigen. Conform Regulamentului CE nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, actualmente formaldehida este clasificată ca produs posibil cancerigen. Cu toate acestea, Franţa a informat Comisia Europeană că va propune schimbarea clasificării pentru formaldehidă astfel încât să fie recunoscut faptul că această substanţă prezintă efect cancerigen la om.
Stimate domnule Ministru,
Societatea civilă din minicipiul Sebeş a reacţionat prin manifestaţii de stradă, amendând astfel intenţia Kronospan de a-şi tripla capacitatea de producţie a formadlehidei în lipsa unui nou studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei.
De aceea, consider că ministerul pe care îl conduceţi, prin aparatul propriu de specialitate, ar putea să efectueze un nou Studiu de Impact asupra sănătăţii populaţiei la Compania Kronospan din municipiul Sebeş, astfel încât să fie înlăturată orice fărâmă de suspiciune privind posibilitatea denaturării adevărului.
în sensul celor de mai sus, cu respectul cuvenit, vă întreb, domnule ministru: are Ministerul Sănătăţii capacitatea şi capabilitatea de a interveni direct şi tranşant în vederea realizării unui nou Studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din municipiul Sebeş, ca urmare a producerii de formaldehidă la SC Kronospan, încă din anul 2007?
Solicit răspuns scris.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii