FOTO| Credincioșii au venit în număr mare, la Catedrala din Alba Iulia, pentru Sfintele Paști. Programul
Peste 400 de credincioși au venit între orele 10.30 – 12.30, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, pentru Sfintele și Preacuratele ”Paști”. Ei primeau pâinea și vinul sfințite și, în schimb, donau bani Bisericii, fiecare după posibilități.
Pâinea şi vinul sfinţite, care se numesc în popor „Paşti” se distribuie la Catedrala Arhiepiscopală, sub turnul clopotniţă sâmbătă, 11 aprilie până la ora 20.00 și duminică, 12 aprilie, între orele 03,00-03,45 după Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului, respectiv între orele 10,00-12,00, înainte de A doua Înviere. Sfintele Paşti se consumă numai pe nemâncate, după Sfânta Liturghie în întreaga Săptămâna Luminată.
Trebuie să ştim că Paştile cel adevărat este Însuşi Hristos, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii (vezi I Corinteni 5, 4) şi care se află pe Sfântul Altar în Sfânta Taină a Euharistiei cu care ne împărtăşim (cuminecăm) la Sfânta Liturghie, iar nu această pâine cu vin sfinţită prin rugăciune şi prin stropirea cu aghiasmă, pe care le consumăm acasă.
Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică simbolizează trupul şi sângele Domnului. Acestea se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.
Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.
Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.
[nggallery id=316]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 31 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii