Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Proiectul minier Roşia Montană, soluţia pentru şomajul din zonă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La fel s-a întâmplat la Kittila, în Finlanda

    Şomajul din zona Roşia Montană va scădea semnificativ odată cu începerea proiectului minier, iar viaţa oamenilor va fi mai bună. La fel s-a întâmplat la Kittila, în Finlanda, unde există tot o exploatare auriferă. Fostul primar al localităţii finlandeze, Seppo Maula, şi primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, au participat la o dezbatere organizată de Hotnews (www.hotnews.ro) pe tema experienţelor europene în acest sector vital pentru economia UE – mineritul.
„Înainte de acest proiect, şomajul era de peste 30%. Mai ales la sate, rata era de peste 50 – 60%, iar turismul nu se dezvolta aşa cum am sperat. Tinerii doreau să părăsească Kittila, să meargă în sudul Finlandei, pentru că nu aveau încredere în ce se întâmplă în zonă. După 2009, există acum mai mult de 650 de angajatori şi acest lucru va creşte când se va dubla producţia. Rata şomajului a scăzut sub 10%. Impozitele depăşesc patru milioane de euro pe an şi reprezintă 1/3 din totalul regiunii Kittila”, a explicat Seppo Maula.
Acesta a arătat că în prezent în cadrul proiectului lucrează 600 de oameni, număr care se multiplică de trei ori când este vorba de cei care beneficiază de pe urma proiectului. „Peste 400 din cei 600 locuiesc în Kittila. Şi populaţia din Kittila a crescut. Avem 6.300 de locuitori de la 600 – 700. În familiile de acolo, soţul lucrează în mină, iar soţia în turism. Au încredere în viitor, în economia locală, ştiu că municipalitatea le poate oferi tot ce au nevoie”, a mai spus fostul primar.
Problema şomajului va fi rezolvată şi la Roşia Montană cu ajutorul proiectului minier, a arătat primarul de aici, Eugen Furdui. „Mi-aş dori ca şomajul să fie acum la 10%, dar avem peste 65% în prezent. Deşi investitorul nu are autorizaţii, are 400 de angajaţi cu care lucrează deja. Este un lucru îmbucurător că oamenii lucrează. Dacă mâine nu ar mai fi, rata şomajului ar fi de 90%”, a declarat Furdui, în cadrul aceleiaşi dezbateri. Potrivit acestuia, Roşia Montană Gold Corporation, deşi nu exploatează încă aur, are deja oameni în zonă care au finalizat curesuri, mai ales în construcţii. „RMGC vrea să folosească forţa de muncă locală. Oamenii nu au lucrat pe o asemenea tehnologie, dar se lucrează de acum şi cu siguranţă vom avea oameni pregătiţi când va începe proiectul”, a declarat Eugen Furdui.
La fel s-a întâmplat şi la Kittila. „Instruirea este foarte importantă. Ne-am organizat cu municipalitatea şi în regiune cu ajutorul companiei miniere pentru a oferi instruire oamenilor. Când lucrezi cu maşini moderne, trebuie să ştii cum să lucrezi. Când lucrezi cu substanţe toxice, trebuie să ştii ce să faci. Aveţi aceleaşi idei şi probleme aici şi cred că veţi reuşi”, a completat Seppo Maula.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea