FOTO| Elevi ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia, premiați de Biblioteca județeană ”Lucian Blaga” Alba
- 30 de elevi de gimnaziu și liceu de la Colegiul Tehnic ”Apulum”, care au obținut rezultate deosebite la concursuri și olimpiade școlare, au fost premiați cu diplome si carti.
Miercuri, de la ora 11.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba s-a derulat o acţiune cultural-educativă din cadrul Proiectului „Să ne cunoaştem valorile – minte sănătoasă în corp sănătos”. În ea au fost implicaţi 30 de elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum” din Alba Iulia ce s-au remarcat prin performanţe deosebite obţinute la olimpiadele şi concursurile de pe parcursul acestui an şcolar.
La eveniment au luat parte invitaţi de marcă, aceştia abordând, din perspective profesionale diferite, tematica minţii şi a corpului sănătos. Pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii „1 Decembrie 1918”, a realizat o paralelă între omul frumos şi omul „celălalt”, bazându-se pe exemple scripturistice şi pe realităţi din prezent. El a accentuat ideea că toată Biblia e „o polarizare între frumos şi urât”, omul frumos fiind cel ce cântă „Hristos a înviat!” sau munceşte onest spre a-şi împlini visele, în timp ce omul urât e cel iritat, nervos, vulgar, certăreţ. Despre cultură a afirmat că e „un adevărat potir” din care gustă copiii ce au cărţile în mână, a căror datorie e să reverbereze binele în istoria poporului nostru”. Lect. univ. dr. Ramona Petrovan din cadrul Centrului de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră a universităţii albaiuliene a vorbit despre aspiraţia generaţiei tinere de a-şi construi un drum în viaţă.
Pentru ca acest deziderat să fie încununat de succes elevii „se impune să se instruiască formal şi informal, să fie adaptabili şi mânaţi de dorinţa de a face schimbări în modul de a aborda provocările destinului”. Maria Badale, psiholog la C.J.R.A.E. Alba, le-a spus elevilor că „pe măsură ce se vor maturiza lumea va fi tot mai mult a lor, stându-le la îndemână să o facă mai bună. Acest lucru se poate realiza prin întoarcerea omului spre sine şi conştientizarea faptului că el este o îmbinare de trup şi suflet. Tinerii trebuie să aibă grijă de mintea lor, de emoţiile pe care le poartă înăuntru şi să ştie a se exterioriza când au anumite frământări”. Luminiţa David, medic la Colegiul Tehnic Apulum, le-a detaliat elevilor aspecte privind alimentaţia sănătoasă, comunicarea cu mediul ambiant şi cu persoanele din jur.
Ea a afirmat că „Dumnezeu l-a creat pe om înzestrat cu înţelepciune, deci putem fi echilibraţi în tot ce înfăptuim”. Oana Bogza, interpretă de muzică populară, le-a transmis elevilor că „mintea sănătoasă e baza unei cariere de succes, ea ajută la stăpânirea de sine şi la ordonarea ritmului vieţii”. Mioara Ciucă, reprezentanta părinţilor a vorbit despre sacrificiile pe care le fac părinţii spre a-şi creşte copiii şi relaţiile dintre generaţii.
În finalul manifestării merituoşii elevi au fost premiaţi de bibliotecarele Felicia Colda şi Monica Avram cu diplome şi cărţi, lor întipărindu-se în minte dictonul „sănătatea nu e totul, dar fără sănătate nu e nimic”.
[nggallery id=294]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii