Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Camera din Penitenciarul Aiud în care deținuții petrec timp prețios cu nevestele lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Imagini cu interiorul camerelor destinate vizitelor conjugale din câteva zeci de penitenciare românești, realizate de fotograful Cosmin Bumbuț, au ajuns și în paginile publicației engleze Daily Mail.

Penitenciarul Aiud_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut

Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Aiud

Publicarea imaginilor vine în contextul în care statul român a fost condamnat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru conditiile din penitenciare, care așa cum declara Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este in unele cazuri „sub limita demnității umane”.

Imaginile cu camerele intime demonstrează că, cel puțin în această privință, situația din penitenciarele românești s-a îmbunătățit după intrarea României în Uniunea Europeană.

“După 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, s-au schimbat mai multe lucruri în penitenciare, iar unul dintre ele a fost dreptul la vizita intimă.

Mai exact, fiecare deţinut care are o soţie sau o iubită poate să beneficieze, o dată la trei luni, de o vizită de două ore într-o încăpere din penitenciar dedicată acestui lucru.

Dacă se căsătoreşte în închisoare, deţinutul are dreptul ca, după ceremonie, să petreacă 48 de ore în camera intimă şi să primească o vizită pe lună în primul an. Am început acest proiect în 2008, cînd lucram la Bumbata, şi am fotografiat pînă acum camerele intime din 35 de penitenciare”, explică Cosmin Bumbuț.

 Penitenciarul Targsor_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut

Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Târgșor
Penitenciarul Satu Mare_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Satu-Mare
Penitenciarul Oradea_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Oradea
Penitenciarul Gherla_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Gherla
Penitenciarul Bistrita_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut
Camera pentru vizitele conjugale – Penitenciarul Bistrița

Centru juvenil de detentie Tineri Bacau_camera pentru vizite conjugale_Cosmin Bumbut

Centrul juvenil de detentie Tineri, Bacau camera pentru vizite conjugale
Mai multe fotografii pe www.bumbutz.ro

 

Cosmin Bubmuț despre proiectul Bumbata – albumul foto despre penitenciarul Aiud (VIDEO)

„Am inceput sa lucrez la cel mai indelungat proiect al meu, Bumbata (puscarie, in argoul detinutilor), cu 8 ani in urma. Prima oara cand am fost la Penitenciarul Aiud, in 2005, inainte de integrarea in UE, acesta nu fusese modernizat si avea inca un sistem celular (camere de detentie foarte mici), la fel ca la Sighet. Mi s-a parut un subiect inedit din punct de vedere vizual, iar mai tarziu am fost uluit de felul in care detinutii reusesc sa recreeze, in interiorul penitenciarului, o micro-societate care functioneaza dupa propriile reguli. Detinutii isi redefinesc valorile morale si construiesc ierarhii greu de inteles pentru cineva de „afara“.
Pentru ca nu stiam de unde sa incep, am incercat sa ma apropii de detinuti. Le-am dat fotografii cu ei pe care sa le trimita mamelor, iubitelor, sotiilor sau copiilor, iar asta m-a ajutat sa le castig increderea si sa ma integrez mai usor printre ei. Am primit, in semn de prietenie, 2 bricege si un cutit, mi-au aratat cum se face un tatuaj in inchisoare, mi-au explicat cum reusesc sa introduca telefoane in celule, ba chiar mi-au scris pe un bilet un scurt dictionar de puscarie.
Apropierea de ei m-a ajutat sa ii pot fotografia cu sinceritate, fara exagerari, fara sa ii transform in monstri sau in victime, ci asa cum sunt ei, bascaliosi, ostentativi, nostalgici sau evlaviosi. I-am fotografiat in celule, la biblioteca, in sala de sport, la cercul de goblen sau in timpul orelor de munca, scriind poezii sau aratandu-si tatuajele, la camera intima, alaturi de sotiile lor, la Comisia de eliberare conditionata sau in ultimele momente de dinaintea eliberarii. In cei patru ani petrecuti la Aiud am facut in jur de 15.000 de imagini pe care am incercat, mai multi ani la rand, sa le aleg, sa le editez, sa le pun cap la cap.
Abia anul trecut, uitandu-ma inca o data in folderul cu imagini din Aiud, mi-a atras atentia o fotografie care continea un text scris de un detinut. La ultima mea vizita la penitenciar, gasisem in biroul celor de la Reintegrare sociala un dosar pe care scria „Creatii literare detinuti”. Am fotografiat poeziile si scrisorile lor si mai multe pagini din revista inchisorii, scrisa de mana chiar de ei. Am realizat atunci ca textele lor imi ofereau acel fir narativ pe care il cautam, care m-a ajutat sa incheg aceasta carte.”
Cosmin Bumbut,  www.bumbutz.ro

B.P.

Bumbata from Cosmin Bumbuț on Vimeo.

Bumbata from Cosmin Bumbuț on Vimeo.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Turismul s-a PRĂBUȘIT în Alba: Numărul de turiști a scăzut drastic, județul pe ultimul loc cu cea mai scăzută valoarea indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare În APRILIE 2024, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat scadere cu 1673 sosiri, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea