FOTO| Toaleta publică din Cetatea Alba Carolina expune un zid medieval adiacent Palatului Princiar. Investiție de 400.000 de euro din fonduri europene
În Cetatea Alba Carolina se află, probabil, cea mai scumpă toaletă publică din România, a cărei investiție este estimată la aproximativ 400.000 de euro. Finanțarea s-a făcut exclusiv din fonduri europene iar prețul ridicat se datorează punerii în valoare a zidului adiacent clădirii Palatului Princiar care se află în subteran, zona de vestigii fiind delimitată de cea a grupurilor sanitare.
Toaleta ar putea stârnii curiozitatea turiștilor și ar putea intra într-un circuit complex de vizitare al obiectivelor din Alba Iulia, spun unii mai optimiști. Ea adăpostește o fostă magazie de făină din secolele XII-XIII. Punerea în valoare a zidului medieval și realizarea în întregime a lucrărilor specifice de arheologie a costat 1.668.319 de lei și au fost executate de Grup Corint.
De altfel, motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar nu a fost reprezentat de o nevoie socială, motivația principală fiind punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare, s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer. Este de menționat că spațiul acesta a fost utilizat ca și toaletă publică cu ani în urmă.
Pentru dotările toaletei s-a alocat suma de aproximativ 200.000 de lei, bani din fonduri europene. Grupul sanitar este compus din mai multe încăperi printre care cameră tehnică, de serviciu, toaletă pentru bărbați și femei sau persoane cu handicap. Grupul sanitar este prevăzut cu sistem de taxare (1 lei) și supraveghere.
Grupul este administrat de o firmă privată – Total Clining – și funcționează din februarie 2015, zilnic, între orele 10.00-20.00.
O altă toaletă publică, cu același preț de intrare, se află în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cei care nu-și permit, sunt mai scârțari, sau consideră că nu merită să aloce aceste sume pentru nevoile sociale au ca și alternativă baruri, cafenele sau toaletele ecologice administrate de Polaris.
[nggallery id=215]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan