Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Toaleta publică din Cetatea Alba Carolina expune un zid medieval adiacent Palatului Princiar. Investiție de 400.000 de euro din fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Cetatea Alba Carolina se află, probabil, cea mai scumpă toaletă publică din România, a cărei investiție este estimată la aproximativ 400.000 de euro. Finanțarea s-a făcut exclusiv din fonduri europene iar prețul ridicat se datorează punerii în valoare a zidului adiacent clădirii Palatului Princiar care se află în subteran, zona de vestigii fiind delimitată de cea a grupurilor sanitare.

toaleta publica Cetatea Alba Carolina01Toaleta ar putea stârnii curiozitatea turiștilor și ar putea intra într-un circuit complex de vizitare al obiectivelor din Alba Iulia, spun unii mai optimiști. Ea adăpostește o fostă magazie de făină din secolele XII-XIII. Punerea în valoare a zidului medieval și realizarea în întregime a lucrărilor specifice de arheologie a costat 1.668.319 de lei și au fost executate de Grup Corint.

De altfel, motivul pentru care s-a ajuns la construirea acestui grup sanitar nu a fost reprezentat de o nevoie socială, motivația principală fiind punerea în valoare a zidului medieval. Odată cu descoperirea acestuia, la primele săpături din cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare, s-a luat hotărârea construirii acestui grup sanitar, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer. Este de menționat că spațiul acesta a fost utilizat ca și toaletă publică cu ani în urmă.

Pentru dotările toaletei s-a alocat suma de aproximativ 200.000 de lei, bani din fonduri europene. Grupul sanitar este compus din mai multe încăperi printre care cameră tehnică, de serviciu, toaletă pentru bărbați și femei sau persoane cu handicap. Grupul sanitar este prevăzut cu sistem de taxare (1 lei) și supraveghere.

Grupul este administrat de o firmă privată – Total Clining – și funcționează din februarie 2015, zilnic, între orele 10.00-20.00.

O altă toaletă publică, cu același preț de intrare, se află în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Cei care nu-și permit, sunt mai scârțari, sau consideră că nu merită să aloce aceste sume pentru nevoile sociale au ca și alternativă baruri, cafenele sau toaletele ecologice administrate de Polaris.

[nggallery id=215]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea