VINERI| Lansare de carte, la Alba Iulia: „Biblioteca Batthyaneum la sfârşitul secolului al XIX lea. Cartea-catalog a lui Varjú Elemér, adnotată şi comentată”
Vineri, 20 martie, de la ora 14.00, la sediul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia va avea loc lansarea cărţii “Biblioteca Batthyaneum la sfârşitul secolului al XIXlea. Cartea-catalog a lui Varjú Elemér, adnotată şi comentată”. Este a treia carte din seria BATTHYANEUM, redactată de dr. Doina Hendre Biro, după prima (Batthyaneum: omagiu fondatorului Ignatius Sallesius de Batthyan (1741-1798), apărută în 2011 şi a doua (Descoperirile arheologice din Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia (1907-1914), în 2013, folosind modelul ediţiilor din 1911 şi 1913. Cartea valorifică studii publicate de autor în secolul al XIX-lea şi completează printr-o amplă postfaţă rezultatele cercetărilor de ultimă oră, relative la istoria Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia.
Volumul va fi prezentat de Claudia Şerbănuţă, managerul Bibliotecii Naţionale a României, Iacob Mârza, prof. univ. dr. Universitatea „1 Decembrie 1918”, Anamaria Grigoruţ, consilier ştiinţific CJ Alba şi Doina Hendre Biro, redactor şi autor postfaţă.
Tradusă din maghiară de Mihai Kovács, cartea oferă importante referinţe despre despre viaţa şi opera fondatorului ei, episcopul conte Ignàc Batthyàny, despre istoria colecţiilor adăpostite, inclusiv prin cele două cataloage de manuscrise şi incunabule.
Este inedită pentru glosele marginale făcute în timp pe singurul exemplar conservat la Biblioteca Batthyaneum, transcrise de redactor şi traduse în prezenta ediţie.
La realizarea volumului, apărut sub egida Editurii Bibliotecii Naţionale a României cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, în cadrul proiectului “Nobleţe prin cultură”, au colaborat benevol, Prof. Univ. Dr. Iacob Mârza care semnează cuvântul înainte, Alexandru Mihai Budeş, coperta, respectiv Róbert Donát Fabian şi Anna Maria Veres, realizatorii tehnoredactării şi procesării imaginilor publicate.
„Se pare că un moment soseşte în viaţa fiecăruia: acela al întoarcerii ultimei pagini citite din cea mai îndrăgită carte… Vă aştept la acest eveniment pentru a vă povesti conţinutul cărţii mele preferate”, a transmis Doina Hendre Biro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii