Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Povestea lui Alexander Vraciu – americanul a cărui mamă s-a născut la Sebeș, descris ca „Asul indestructibil” de publicaţia New York Times

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziarul The New York Times l-a omagiat, la sfârșitul săptămânii trecute, anunţându-i trecerea în nefiinţă la vârsta de 96 de ani, pe Alexander Vraciu, care a luptat pentru marina americană în cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost descris ca „asul indestructibil” de către jurnaliştii acestei publicaţii.

El a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai marinei americane. Avea numai 25 de ani când a doborât 19 avioane japoneze şi a distrus alte 21 în decursul a opt luni, în anul 1944.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

alex vraciu

Alexander Vraciu s-a născut pe 2 noiembrie 1918, în East Chicago, parinţii săi fiind imigranţi români. Tatăl său, Alexandru, a fost ofiţer de poliţie, originar din Poiana Sibiului, iar mama sa, Maria Tincu, a fost casnică, originară din Sebeş. După naşterea lui Alexander, familia care plecase în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea a revenit pentru scurt timp în Transilvania.

Alexander Vraciu a fost unul dintre cei patru piloţi americani care au decis soarta bătăliei din Marea Filipinelor, una dintre cele mai importante din cel de-al doilea Război Mondial, dintre forţele americane şi cele japoneze.

În timpul luptelor, el a doborât 19 avioane în zbor, a distrus alte 21 la sol şi a scufundat o navă militară japoneză.

De două ori a fost nevoit să se salveze sărind cu paraşuta, iar de alte două ori a fost nevoit să aterizeze forţat cu avionul său.

Pentru eroismul său, a primit Crucea Marinei, a doua cea mai importantă distincţie militară acordată în Statele Unite.

După război, Alexander Vraciu a lucrat pentru Marina Americană ca pilot de teste şi a condus un escadron de avioane de vânătoare.

În 1964, s-a retras cu gradul de comandant. Faptele din timpul războiului l-au transformat în personaj de filme documentare şi biografii.

Deşi avea ce să povestească lumii, Alex Vraciu nu a vrut niciodată să-şi scrie memoriile.

Surse: digi24.ro; gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea