Parlamentarii Puterii au absentat în masă de la dezbaterea Legii insolvenței personale
Victor Ponta și PSD au adus o nouă dovadă a faptului că refuză să soluționeze problema persoanelor cu dificultăți la plata creditelor, în ciuda declarațiilor publice în care deplâng soarta miilor de români. Ignorarea acestei probleme reale ne arată că Victor Ponta și PSD nu guvernează pentru cetățeni, ci doar pentru propriul interes.
La dezbaterile din Comisia juridică privind Legea insolvenței personale, parlamentarii puterii au refuzat să participe la ședință, trimițându-și un singur reprezentant, inițiatorul proiectului de lege al PSD, Ana Birchall. Victor Ponta a dat ordin propriilor parlamentari să tergiverseze dezbaterea pentru a nu fi convocată sesiunea extraordinară, așa cum a solicitat PNL.
Discuțiile s-au purtat doar în prezența parlamentarilor opoziției. PNL rămâne consecvent poziţiei sale de adoptare în regim de urgenţă a Legii insolvenţei persoanelor fizice ca soluţie eficientă, constituţională şi pe termen lung la eventualele dificultăţi financiare cu care se pot confrunta temporar cetăţeni ai României.
Ca răspuns la politizarea problemei financiare, la neasumarea culpei nici de către BNR, nici de către bănci, nici de către Guvern, Victor Ponta atacă în mod mincinos PNL. De fapt, propunerile populiste la care se raportează premierul au venit exact de la colegii săi din PSD.
PNL a susținut în repetate rânduri că lipsa de soluționare a problemei supraîndatorării românilor reprezintă o frână în fața revenirii la o creștere economică. Creșterea economică sustenabilă nu poate fi obținută decât prin implementarea măsurilor de stimulare a economiei din care face parte și Legea insolvenței personale, care elimină discriminarea între companii și persoane fizice la nivelul raporturilor economice.
Echitatea și nediscriminarea sunt principii de bază în creionarea unui spațiu economic competitiv pe termen lung. În plus, o astfel de lege modifică stigmatul aflat la nivel social privind insolvența și falimentul personal permițând dezvoltarea și în România a unui spirit și culturi antreprenorial.
În privința poziției FMI, subliniem faptul că pentru prima dată Fondul este de acord cu dezbaterea parlamentară a unui proiect de lege cu acest obiect de reglementare (insolvența persoanelor fizice). De asemenea, evidențiem că pentru adoptarea unei inițiative legislative, legea nr. 24/2000 privind activitatea de elaborare a actelor normative NU prevede elaborarea unui studiu de impact, ci doar a unei expuneri de motive. Studiul de impact este obligatoriu doar pentru actele Guvernului.
În urmă cu un an, inclusiv oficialii FMI arătau că sunt 3 direcţii principale pentru potenţarea creşterii economice. Reducerea datoriilor persoanelor fizice, a căror supraîndatorare reprezintă o frână majoră pentru creşterea economică, este una dintre aceste direcţii exemplificând că “restructurarea legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice în Irlanda este un bun exemplu despre ce poate fi făcut in acest sens”.
La nivel european constatăm o tendinţă de modernizare. Insolvenţa personală este o procedura supravegheată judiciară pentru restructurarea situaţiei financiare a unui debitor, un fresh start la care din păcate românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanic, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013).
Dan Simedru,
Deputat PNL de Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci