Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Aşa a fost la Tibru

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

  În urmă cu 8 ani, Societatea cultural-Patriotică „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia, în colaborare cu primăria comunei Cricău şi Parohia Ortodoxă de la Tibru am hotărât să aniversăm la începutul lunii noiembrie a fiecărui an evenimentul ce a avut loc pe dealul de la Tibru în anul 1784, amăgitorul armistiţiu încheiat între armata imperială şi răsculaţii conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan.
În acest an, la 6 noiembrie 2011, după slujba de la biserică, pe o vreme deosebit de prielnică, ne-am deplasat la impunătorul monument de pe dealul Tibrului, cu un numeros public local, reprezentanţi ai oficialităţilor judeţene, locale şi 20 de membri ai Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” de la Alba Iulia.
La început, domnul  Emil Lupşan, primarul comunei Cricău a adresat un salut de bun venit tuturor participanţilor, după care, împreună cu prof. Emil Jurca au coordonat programul constând din efectuarea unei slujbe religioase (parastas) efectuat de preoţii Man Tudor de la parohia Tibru şi Medruţ Petru de la parohia Cricău.
A urmat depunerea de coroane la monument de către Instituţia Prefectului Alba, reprezentată de domnul Virgil Tătar, director al Cancelariei prefectului; Consiliul Judeţean Alba, prin domnul vicepreşedinte Alin Cucui şi consilierul Mihai Nicuşor; primăria comunei Cricău prin domnul primar Emil Lupşan şi consilieri locali; Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” prin cei 20 de delegaţi; Asociaţia „Cultul eroilor” Alba Iulia prin col. (r) Vasile Miron şi domnul Nicolae Popa; USL Alba, prin domnii Mihai Nicuşor şi Florin Roman – liberali; jr. Mihaela Mih-Dehelean din partea PSD.
În continuare a avut loc o interesantă expunere a domnului doctor Ioan Căliman referitoare la bogăţia arheologică a satului Tibru şi motivele pentru care armistiţiul s-a încheiat în această zonă.
Un grup de 9 copii îmbrăcaţi în costume naţionale au prezentat un frumos recital patriotic, după care doamna Pintea Salvina de la Cricău şi Sabin Cioica de la Alba Iulia au recitat poezii patriotice din creaţie proprie referitoare la eveniment.
Primăria comunei Cricău a oferit tuturor participanţilor colăcei şi câte un pahar de vin, chiar în zona monumentului.
În centrul satului Tibru a urmat un moment religios prin sfinţirea căminului cultural şi darea oficială a acestuia în folosinţă, după care vestita şi valoroasa formaţie artistică a comunei Cricău a prezentat în faţa mulţimii un frumos şi patriotic program artistic.
Adresăm sincere mulţumiri Prefecturii şi Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia şi redacţiei ziarului „Unirea” pentru permanentul sprijin ce ni-l oferă în lupta ce o ducem pentru a nu lăsa să piară idealurile pentru care au luptat şi s-au jertfit Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu.
prof. Emil JURCA, preşedintele Societăţii „Avram Iancu”, filiala Alba Iulia
foto: prof. Ilie FURDUIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea