Guvernul a modificat Legea revoluţionarilor, dar nu a eliminat condiţia de obținere a noului certificat
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o Ordonanţă care modifică Legea revoluţionarilor. Conform actului normativ, sunt repuși în plată răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii la Revoluţia din 1989, ale căror indemnizaţii au fost sistate dintr-o eroare, dar nu s-a intervenit asupra condiţiei de obţinere a noului certificat.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Adrian Sanda, iniţiatorul ordonanţei, a precizat că actul normativ reglementează problema răniţilor fără grad de invaliditate şi a reţinuţilor, nu şi cea a noului certificat contestat de către o parte dintre revoluţionari.
„Este mai mult o rectificare ce nu a fost acceptată de Consiliul Legislativ să fie reglementată printr-o simplă erată. A fost o eroare materială, provocată de un «copy-paste», prin care răniţii fără grad de invaliditate şi reţinuţii, care au primit indemnizaţii până la 31 decembrie 2014, erau acum lăsaţi în afară„, a spus Sanda.
La începutul anului, Secretariatul a transmis un comunicat în care a precizat că, dintr-o regretabilă eroare de redactare a OU 95/2014, pentru beneficiarii Legii 341/2004 privind recunoştinţa pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, care au calitatea de rănit, fără grad de invaliditate, cât şi pentru cei care au calitatea de reţinut a fost omisă plata indemnizaţiei de 1,10, motiv pentru care, în cel mai scurt timp, va fi iniţiată procedura de îndreptare a acestei erori.
La finalul şedinţei de guvern, Executivul a transmis un comunicat în care anunţă că a modificat Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, prin reintroducerea în plată, începând cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de “Luptător rănit fără grad de invalididate” şi de “Luptător reţinut”, aducandu-se astfel corecturile necesare Ordonanţei de Urgenţă nr.95/2014.
În acelaşi timp, Guvernul precizează că ordonanţa aprobată stabileşte că, începand cu anul 2016, toate categorii de persoane vizate de Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 vor beneficia de o indemnizaţie reparatorie lunară în coeficient de 1,10, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi caştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferentă anului pentru care se face plata.
„Indemnizaţiile se vor acorda în baza certificatului de revoluţionar şi a unei adeverinţe tipizate eliberată şi transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945-1989 direct instituţiilor care fac plata acestor drepturi. Aceste prevederi sunt necesare pentru clarificarea situaţiei evidenţei Caselor de Pensii, în vederea acordării indemnizaţiilor. Indemnizaţiile prevăzute de prezenta lege se calculează persoanelor care au titlul de „Luptător cu Rol Determinant” începând cu 1 ianuarie 2015, după emiterea noilor tipuri de certificate şi transmiterea adeverinţelor tipizate„, se arată în comunicat.
Guvernul mai precizează că, în anul 2015, copiii eroilor martiri, indiferent de varstă, dacă nu sunt încadraţi în nicio formă de învăţămant ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor beneficiază de o indemnizaţie lunară reparatorie în sumă de 2020 lei, iar Luptătorii cu Rol Determinant beneficiază de o indemnizaţie lunară de gratitudine în cuantum de 2020 de lei.
Pentru persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, pentru soţul şi urmaşii acestora, în cazul în care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, plata indemnizaţiei se menţine la nivelul lunii decembrie 2014, respectiv 2020 lei, pană la obţinerea certificatelor şi transmiterea adeverinţelor tipizate către casele teritoriale de pensii.
„După adoptarea de către Guvern a acestei ordonanţe, vor fi elaborate norme metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Romane din decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, cu completările şi modificările ulterioare. Aceste norme de aplicare vor conţine informaţii referitoare la modelul de cerere care va trebui completată de către luptătorii cu merite deosebite pentru a fi încadraţi în noua categorie de Luptători cu Rol Determinant, modalitatea şi termenul de depunere a acestei cereri, precum şi alte clarificări„, mai precizează Guvernul.
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii