Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: „Dascălul de colinde”, Ştefan Hruşcă, a adus lumină în sufletele albaiulienilor. Concert minunat susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor

Alexandra Mates

Publicat

în

stefan hrusca016Iubitori de toate vârstele ai colindului românesc au luat parte, marţi seara, la concertul susţinut de maestrul colindelor, Ştefan Hruşcă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Mai bine de o oră şi jumătate, „dascălul de colinde”, aşa cum a fost supranumit de poetul George Ţărnea, a încălzit sufletele celor prezenţi cu cele mai frumoase colinde tradiţionale româneşti, vestind bucuria naşterii Mântuitorului, iar albaiuiulienii l-au aplaudat frenetic la fiecare final de colind.

Aşa cum o face aproape în fiecare an de 24 de ani încoace, marele interpret şi cantautor Ştefan Hruşcă a venit în ţară şi anul acesta într-un turneu de aproape o lună de zile în peste 20 oraşe, printre care şi Alba Iulia, pentru a vesti bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos prin colindul românesc.

„De aproape 24 de ani am început un drum al colindului, plecând din Maramureş, prin ţară şi peste tot pe unde s-au răspândit românii prin lume. Am dus colindele noastre peste tot, le-am colidat, le-am primit înapoi de la oameni, le-am cules, le-am colindat din nou, şi mi-am dat seama că, într-adevăr românii, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, au nevoie de colind, care li se pare pur, o cântare cu bunătate, cu credinţă, cu lumină. Colindul adună lumea, bucură şi umple sufletele oamenilor cu credinţă, pregătindu-i pentru noaptea de Crăciun”, a spus Ştefan Hruşcă.

„Am venit aici la voi, cum e datina la noi”, aşa şi-a început recitalul îndrăgitul cântăreţ de origine maramureşană, iar timp de peste o oră şi jumătate, într-o atmosferă liniştită, cele mai frumoase colinde au fost fredonate de public alături de el. „Deschide uşa creştine”, „Florile Dalbe”, „Cerul şi pământul”, „Linu-i lin”, „Trei Păstori” , „Cetiniţă, cetinioară”, dar şi  „Clopotul Reîntregirii”, cântecul compus de Adrian Păunescu pentru Alba Iulia, sunt doar câteva dintre frumoasele colinde care au răsunat în sala casei de cultură.

Nu a lipsit din recital nici „Rugă pentru părinţi,” cântul cu care de fiecare dată smulge ropote de aplauze şi câte o lacrimă multora dintre cei prezenţi.

„Când sunt pe scenă mă simt ca într-o rugăciune. Întreg recitalul meu este ca o rugăciune. Simt o energie care vine din sală, dinspre dumneavoastră, şi lucrul acesta mi-e destul. Aşa că vă mulţumesc din suflet”, a mai spus Ştefan Hruşcă în timpul spectacolului.

stefan hrusca020Concertul s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă din partea publicului şi cu promisiunea lui Ştefan Hruscă de a reveni şi anul următor pentru a cânta şi lăuda din nou împreună Naşterea Mântuitorului Hristos.

Ştefan Hruşcă s-a născut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureş. A studiat la început contrabasul, dar s-a îndrăgostit de chitară. Debutul timid şi l-a făcut la concursul de muzică folk din cadrul Festivalului de poezie de la Sighetul Marmaţiei. Confirmarea ca artist folk a venit la începutul anilor ’80, odată cu participarea la Cenaclul Flacăra. În anul 1991 s-a stabilit la Toronto, în Canada, şi de atunci revine an de an în România pentru a-i bucura pe oameni cu ale sale colinde.

[nggallery id=2788]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un bărbat din Alba care vindea droguri de mare risc minorilor, condamnat la 9 ani de închisoare Acesta mai este judecat și pentru act sexual cu un minor și pornografie infantilă Un tânăr de 28 de ani, din comuna Cergău, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, actr sexual cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea