Oameni din ALBA care au reuşit să pună judeţul pe HARTA SUCCESULUI în 2014. Elevi, medici, muzicieni, oameni de afaceri, sportivi şi reenactori
Medici, elevi, muzicieni, oameni de afaceri, sportivi şi trupe de reenactori din Alba au reuşit ca în 2014, prin performanţele lor, să pună judeţul pe „harta” succesului. Sacrificiul pentru a excela în domeniile lor a fost apreciat şi valorificat la nivel înalt. S-au făcut remarcaţi în ţară şi peste hotare, şi odată cu ei şi judeţul nostru, astfel că merită tot respectul pentru rezultatele lor. Că au fost premiaţi de Ministerul Educaţiei sau i-am văzut pe micile ecrane, ori am auzit de performanţele lor în presă, fiecare dintre ei reprezintă o valoare pentru judeţul nostru.
Este vorba despre oameni care au reuşit să găsească satisfacția în munca lor, şi anume:
Cei trei olimpici internaţionali din Alba, Ana Zaharescu, Mălina Roşca şi Andrei Precupescu, premiaţi de Ministerul Educaţiei. Lunile de studiu şi truda le-au adus performanţe la cel mai înalt nivel, iar pentru asta au fost răsplătiţi. Ana Zaharescu a obţinut locul 1 la Olimpiada Internaţională a Elinismului. Studiază la Colegiul Naţional ”Horea Cloşca şi Criaşn” din Alba Iulia şi a fost pregătită de profesorul Zaharescu Ştefan, care merită de astfel aprecierea noastră. Mălina Roşca, elevă la acelaşi liceu, (pregătită de Filipescu Dorina) a primit medalie de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, iar Andrei Precupescu, elev la Liceul Teoretic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia a ocupat locul III la Olimpiada Internaţională de Limba Germană. Andrei a fost pregătit de profesoara Hausner Margareta.
Tot la capitolul „învăţământ de succes” se adaugă şi cele două eleve care au obţinut media 10 la Bacalaureat 2014. Este vorba despre Diana Alexandra Borcău, absolventă a Liceului Teoretic “Sfântul Iosif” din Alba Iulia și Diana Bâlc, absolventă a Colegiului Naţional “Titu Maiorescu” din Aiud. Imediat după examenul de Bacalaureat, fetele au primit din partea Guvernului diplome de excelență și câte un premiu în valoare de 3.000 de lei. La vremea respectivă, Alexandra a declarat că dorește să studieze Medicina, iar Diana, Facultatea de Drept.
Ioan Popa, patronul companiei Transavia se menține în fruntea listei în topul celor mai bogați români din județul Alba, potrivit Forbes 500 miliardari, octombrie 2014. Cu o avere de 87 de milioane de euro Ioan Popa (57 de ani) ocupă locul 42, într-un clasament condus de Ioan Nicolae (1.100 milioane de euro), Ion Țiriac (950 milioane de euro) și Frank Timiș (650 milioane de euro). Criza financiară a determinat o scădere vizibilă a averii celor mai bogați români. Nu a fost și cazul directorului general al Companiei Transavia, Ioan Popa, care conduce de peste 20 de ani o afacere de succes în industria cărnii, ce astăzi a ajuns la o cifră de afaceri ce rulează 135 milioane de euro. Într-un material redactat de Ziarul Financiar se arată că tot din acest an, fiica sa, Theodora Bucur Popa, a început să lucreze în companie şi că speră ca într-o zi să preia în totalitate frâiele afacerii.
O intervenție chirurgicală realizată în premieră pentru Spitalul Județean din Alba Iulia, în urma căreia o tumoare de trei centimetri a fost extrasă neuroendoscopic din mijlocul creierului unui pacient ne determină să-i punem și pe medicii Bogdan Suciu, respectiv Cristina Suciu, pe lista oamenilor remarcabili. Tumora era situată în apropierea trunchiului cerebral şi a unor elemente vasulo-nervoase deosebit de importante şi parţial aderente de tumoră. Cu ajutorul acestei tehnici minim invazive, aceste formaţiuni şi creierul normal din jurul tumorii au putut fi perfect conservate. Operaţia a durat două ore și s-a realizat în luna iunie.
Juniorul albaiulian Mihnea Costachi a obținut singura medalie (bronz) a României la Campionatele Mondiale de şah din Africa de Sud, o competiţie la care au participat 955 de juniori din 88 de ţări. De altfel, ţara noastră nu mai obţinuse nicio medalie la mondialele de juniori din 2007 când Cristian Chirilă cucerea titlul mondial de juniori sub 16 ani în Turcia, într-o competiţie în care Mihnea Costachi, atunci în vârstă de 7 ani şi aflat la debut în arena şahistă internatională, obţinea un merituos loc 30 din 123 de participanţi la categoria copii sub 8 ani. Seriozitatea lui Mihnea, ambiţia şi perseverenţa cu care s-a pregătit în toţi aceşti ani, sunt acum răsplătite cu această clasare pe podiumul campionatelor mondiale de juniori, o performanţă unică în istoria şahului albaiulian.
Pe plan muzical, Marius Moga sau „Micul Mozart” cum i se mai spune, unul dintre cei mai celebri compozitori din România, a făcut ca municipiul Alba Iulia, oraşul său natal, să se facă remarcat în toată ţara, printr-un festival organizat de zilele oraşului 2014. Reîntors acasă după 14 ani, Marius adună pe scenă la Alba Iulia toată „crema” muzicii româneşti. “După atâţia ani de compus, mă bucur că m-am întors în orăşelul acesta cu atâţia prieteni. Cea mai frumoasă senzaţie este să te întorci acasă şi toată lumea să te iubească”, declara Marius Moga, în faţa a mii de fani.
Smiley, Andra, Adda, Shift, Ştefan Bănică Jr., CRBL, Liviu Teodorescu, Amna, Paula Seling, Alex Velea, Ruby şi surpriza serii Dan Bitman au făcut super show pe scena Alba Fest. Hituri compuse de Marius Moga şi nu numai au răsunat în toată Alba Iulia de Zilele Oraşului. Spectacolul a fost prezentat de Cătălin Măruţă şi Marius Moga. De asemenea, toată “nebunia de la Alba Iulia a fost în direct şi pe MTV, cu Vj Oana şi Cabral. Din seria evenimentelor organizate în oraşul său amintim şi „Marea Gălăgie”, o competiţie de percuţie între liceele din oraş.
La capitolul muzică o avem şi pe Maria Şimandi, tânăra din Aiud care în acest an a reprezentat cu succes judeţul Alba la celebra emisiune „Vocea României”. Încă de la prima apariţie pe scenă Maria a reuşit să impresioaneze atât publicul cât şi juriul, întorcând toate cele patru scaune ale juraţilor. Este „un diamant în curs de şlefuire” i-a spus Smiley, cel pe care tânăra l-a ales ca antrenor. Cu vocea ei de aur, Maria a impresionat o ţară întreagă, la una dintre probe fiind chiar preferata românilor. A primit cele mai multe voturi prin SMS. Alături de Maria, pe scenă la Vocea României au urcat alţi doi tineri din judeţ, Tudor Man şi Ruben Ciungan, însă ea a fost cea care a mers cel mai departe în concurs, în a doua etapă a live-urilor. Doar un pas a despărţit-o de semifinalele concursului.
În 2014, şi nu numai, lecţiile de istorie susţinute de daci și romani au fost evenimentele care au atras mulți turiști la Alba Iulia, scenele fiind imortalizate, iar bătăliile adevărate provocări pentru fotografi. Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii de Fier ai Apoulonului au participat la numeroase festivaluri în țară și străinătate și au realizat săptămânal, în perioada sezonului cald, demonstrații militare în Cetatea Alba Carolina. Datorită notorietății, de curând, soldaţii trupelor au fost invitați în calitate de jurați la una dintre emisiunile celebrului show culinar Masterchef.
Cu siguranță în județul Alba sunt mult mai mulți oameni care au adus plus valoare, iar articolul poate fi actualizat cu sprijinul cititorilor ziarului Unirea.
Alexandra MATEŞ, Dragoş SUCIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii