Producătorii agricoli persoane fizice, obligaţi să taie chitanţe „de mână” pentru produsele vândute şi să deţină atestat. Amenzi de până la 22.500 de lei
Producătorii agricoli persoane fizice care îşi vând produsele obţinute în gospodăria proprie vor trebui de acum încolo să elibereze cumpărătorilor nişte documente asimilabile unor chitanţe. De asemenea, aceştia vor fi obligaţi să deţină şi un atestat de producător, ce va înlocui actualul certificat de producător. Cei care nu vor respecta acesta reguli riscă amenzi de până la 22.500 lei.
Comercializarea produselor agricole în pieţe va funcţiona pe baza unor noi reguli, care au intrat recent în vigoare. Mai exact, Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014 şi care a intrat în vigoare pe 3 noiembrie 2014, stabileşte că agricultorii persoane fizice care vând produse agricole proprii vor avea nevoie de noi documente.
Astfel, certificatul de producător, utilizat în prezent, va fi înlocuit cu un atestat de producător, iar pe lângă acest act, va fi necesar şi un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitanţier. Practic, atunci când vor vinde produse, producătorii agricoli vor trebui să elibereze cumpărătorilor o filă din carnetul de comercializare.
Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic. Producătorii agricoli persoane fizice care vor să comercializeze produse agricole vor trebui, mai întâi, să obţină un atestat de producător, care va înlocui certificatul de producător utilizat în prezent, se menţionează în reglementările recent intrate în vigoare. Conform Legii nr. 145/2014, atestatul de producător reprezintă documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, şi care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică. Acest document va cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria.
Atestatul de producător va fi valabil un an calendaristic de la data emiterii şi va fi vizat semestrial, prin aplicarea stampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz.
Noile dispoziţii prevăd că documentul se va elibera, la cerere, persoanelor fizice, după ce autorităţile vor verifica, atât pe baza datelor din registrul agricol, cât şi pe baza celor din teren, dacă există suprafeţele de teren, respectiv efectivele de animale pentru care se solicita eliberarea atestatului de producător.
După aceea, primarul va elibera atestatul de producător în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean.
Atenţie! În condiţiile în care atestatul de producător înlocuieşte certificatul de producător, prevederile recent intrate în vigoare stabilesc ca certificatele emise în temeiul HG nr. 661/2001 pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 145/2014, adică până la data de 1 mai 2015.
Carnetul de comercializare a produselor agricole va funcţiona precum un chitanţier
Agricultorii persoane fizice care vor deţine un atestat de producător vor putea să vândă produsele obţinute în ferma/gospodăria proprie fie în piaţă, fie altor comercianţi, însă vor trebui să aibă şi un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.
Potrivit Legii nr. 145/2014, carnetul de comercializare este documentul utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum şi de soţul/soţia, rudele/afinii de gradul I, după caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicată sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie.
Atenţie! Vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare este interzisă. Carnetul de comercializare se va utiliza exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole.
La fel ca atestatul de producător, şi carnetul de comercializare se va elibera la cerere de către primarul pe a cărui raza de competenta se afla terenul/ferma/gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, dar după verificarea existenţei atestatului de producător, precum şi după verificarea faptica în teren a existenţei produsului/produselor supuse comercializării, se menţionează în noile reglementări.
Prima filă din acest carnet va conţine date privind identitatea producătorului agricol ca titular şi, după caz, a soţului/soţiei, rudelor/afinilor de gradul I. De asemenea, vor fi incluse şi informaţii privind suprafeţele cultivate şi structurile corespunzătoare pe specii de legume, pomi fructiferi, cartof, cereale, oleaginoase, viţa-de-vie pentru struguri de vin/struguri de masă, alte culturi, respectiv pe specii de animale, care să reflecte producţiile estimate a fi destinate comercializării. Aceasta fila va fi semnată de primar şi va rămâne nedetasabila.
După cum reiese din actul normativ, carnetul de comercializare a produselor va funcţiona practic precum un chitanţier. Concret, atunci când vor vinde produse, în orice cantitatea şi structura sortimentala, indiferent de calitatea cumpărătorului, respectiv persoana fizică său persoana juridică, agricultorii vor utiliza filele din acest carnet, după cum urmează:
– primul exemplar se înmânează cumpărătorului;
– al doilea exemplar se păstrează de vânzător;
– al treilea exemplar se păstrează la carnet
Totuşi, excepţie de la aceste prevederi o reprezintă situaţia în care vânzarea se va desfăşura în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante. În aceste situaţii, producătorii agricoli vor fi obligaţi să înscrie, la sfârşitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă.
Totodată, carnetele utilizate care vor conţine al treilea exemplar al filelor se vor restitui primăriilor emitente, în termen de 15 zile lucrătoare de la data utilizării ultimei file a acestora.
Producătorii cu atestat vor vinde în spaţii special amenajate în pieţe
Conform Legii nr. 145/2014, producătorii agricoli persoane fizice care vor deţine un atestat de producător şi un carnet de comercializare vor putea să-şi vândă produsele în spaţii distincte, care vor fi amenajate în acest sens în pieţe.
Procentul de alocare a spaţiilor de vânzare distincte va fi de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente.
De asemenea, acelaşi act normativ stabileşte că producătorii agricoli vor fi obligaţi să afişeze la locul de vânzare eticheta de produs, care va conţine informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare.
Amenzi de peste 22.000 lei pentru comercializarea produselor agricole fără atestat şi chitanţă
Reglementările care au intrat recent în vigoare prevăd şi o serie de sancţiuni pentru producătorii care nu vor ţine cont de regulile privind atestatul de producător şi carnetul de comercializare.
Astfel, cei care vor utiliza carnetul de comercializare fără să respecte regimul de utilizare al filelor, ar putea fi sancţionaţi cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.
De asemenea, producătorii agricoli care vor transporta produse agricole de la locul de deţinere la locul de comercializare, dar nu vor respecta obligaţia de a deţine o fila completată corespunzător cantităţilor şi structurii sortimentelor transportate, ar putea primi o amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.
În plus, dacă nu vor afişa eticheta de produs, comercianţii vor fi pasibili de o amendă care va fi cuprinsă între 100 lei şi 300 lei.
Amenzile cresc considerabil în cazul în care producătorii comercializează produse, însă nu au un atestat de producător valabil şi un carnet de comercializare a produselor. În această situaţie amenzile sunt între 15.000 lei şi 22.500 lei.
Mai mult decât atât, dacă producătorii vor vinde, în baza carnetului de comercializare, alte produse decât cele din producţia proprie, atunci fapta constituţie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.
Reglementarea comerţului în pieţe, la a treia încercare
Legea nr. 145/2014 care reglementează modul de comercializare a produselor agricole în pieţe vine în contextul în care Ministerul Agriculturii a mai propus în 2013 două iniţiative legislative în acest sens.
Mai exact, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică în august 2013 un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care intenţiona să reglementeze activitatea producătorilor agricoli persoane fizice, în special comercializarea produselor în pieţe.
Conform acestui document, agricultorii ar fi urmat să-şi vândă produsele în pieţe pe baza unui carnet. În plus, ei ar fi avut nevoie şi de un atestat de producător.
Aceasta nu a fost singura iniţiativa de acest fel a ministerului, propusă anul trecut. Concret, în februarie 2013, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care producătorii agricoli ar fi putut să comercializeze produsele doar în baza unui cârd de acces în pieţe, însoţit de un certificat de producător şi de fila dintr-un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii