Halloween 2014: Când se organizează sărbătoarea de Halloween și de unde a fost împrumutată în România
Halloween 2014. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențata, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. In Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul de la Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau a Tuturor Sufletelor. Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători, originile ei găsindu-se cu mii de ani în urma.
Halloween-ul pe care americanii il sărbătoresc in zilele noastre include toate aceste influente. In fapt, cuvântul Halloween își are originea in Biserica Catolica. Pe 1 noiembrie catolicii sărbătoresc „Ziua tuturor sfintilor”, „All Saints Day” sau „All Hollows Day”. Însă sărbătoarea in sine, 31 octombrie, este încă de pe vremea vechilor celți, a căror credința sărbătorea Anul Nou la aceasta data. Poporul celt credea ca la aceasta data toate legile timpului si ale spațiului erau anulate, permițând astfel tuturor spiritelor sa se întoarcă printre cei vii.
Citeşte şi: Mesaje de Halloween
Firește, cei vii nu doreau sa fie posedați, astfel ca in data de 31 toți celții își stingeau focurile din casa, ca acestea sa devina neatrăgătoare pentru orice spirit ce ar dori sa sălășluiască acolo. Se îmbrăcau in costume fantomatice si se plimbau prin sat fiind cat mai înspăimântători cu putința pentru a alunga spiritele celor morți care se reîntorseseră printre ei.
Odată cuceriți de romani, ei le-au transmis acestora obiceiurile lor. Deghizarea in fantome si vrăjitoare a devenit un adevărat ritual pentru romanii ce credeau cu tărie in posedarea de către spirite malefice. Sărbătorirea Halloween-ului a fost adusa in America de către mulțimea de imigranți irlandezi care a poposit pe țărmurile continentului in jurul anilor 1840. Tot din tradițiile acestora a izvorât si obiceiul cioplirii dovlecilor si plasarea unei lumânări in interior, pentru a capătă o fata demonica.
Halloween-ul (sau Hallowe’en) se celebrează in noaptea de 31 octombrie. Se organizează petreceri mascate, majoritatea măștilor trebuind sa aibă un aspect lugubru. Astfel, la o petrecere de acest fel întâlnești vrăjitori si vrăjitoare, stafii, zombi, vampiri, vârcolaci, zgripțuroaice si alte personaje înfricoșătoare. Sunt folosite felinare confecționate din dovleci scobiți in interior, cu ochi, gura si nas.
Emigranții irlandezi au adus pe pământul american versiuni ale acestei tradiții in nordul Americii in secolul 19. Alte tari vestice au adoptat aceasta sărbătoare abia pe la sfârșitul secolului trecut. Halloween-ul este sărbătorit in câteva din tarile din partea de vest a lumii, in Irlanda, de unde-si trage originea, in Statele Unite, Canada, Puerto Rico, în UK, Japonia, Noua Zeelanda si, ocazional, în Australia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun