Monument electoral…
• De râsul lumii – tupeu sau prostie? În plină campanie electorală prefectul de Alba, Gheorghe Feneșer (ex-președinte al Partidului Conservator), încearcă printr-un comunicat de presă să-i facă pe Daniel Constantin și pe Victor Ponta ”ctitori” ai Monumentului Marii Uniri
Sunt ani de zile de când diferite structuri neguvernamentale, patriotice, esenţa societăţii civile, militează pentru edificarea unui Monument al Unirii. Al Marii Uniri! În perspectiva împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Aia adevărată. Deci se face vorbire şi dezbatere, de ani buni, despre un edificiu material, care să glorifice marele act politic.
Chiar şi noi, cei din presă (ziarul „Unirea” a dus o campanie susţinută!), facem eforturi în sensul ăsta. Şi luptă şi luptă, şi dă-i şi dă-i, pe la administraţia judeţeană, cu toţi corifeii invitaţi (primar de Alba Iulia, prefect de Alba), dar tot nu se prefigura nimic. Întâlniri, mese rotunde, dezbateri, contondenţe, discuţii… vax! A trebuit să vină campania electorală, ca să aflăm şi noi că… „s-a rezolvat problema”. Adicătelea, aflăm dintr-un comunicat (scris curăţel, de altfel) că prefectul Gheorghe Feneşer a capacitat, în sfârşit, nişte vicepremieri care vor pune umărul la ridicarea monumentului. Da’ umărul lor e disponibil numa’ acuma, în campanie. Altădată, ba!
Dacă am cere ceva de la „buzunarul” bugetar, altădată, nu am obţine, probabil, decât „praful de pe tobă”. Deci, fraţilor, numai o campanie electorală ne scoate din marasm. Şi numai dacă cererea se face la momentul oportun, nici înainte, şi nici după aceea…
Aşadar, acum e momentul, în campanie, să cerem ceva de la Bucureşti! Şi, probabil, vom primi, după cum zice ”purtătorul de cuvânt” al instituţiei (că nu ştim dacă prefectul e de acord). Acum vom primi banii pentru monument, că nu e monumentul „Unirii” ăla care se ridică, ci monumentul Guvernului, care dă banii!
Nu înţeleg cum poate reprezentantul Guvernului în teritoriu să anunţe aşa ceva acum, nu înainte şi nici după alegeri, de parcă ar fi aşteptat momentul oportun. Cu beneficii electorale. Dar mai sunt şi alte exemple, de „demolări” de campanie, nu de edificări. Care mă fac, sincer, să mă jenez. Presa internaţională le numeşte „colorate” şi „deja obişnuite” pentru campaniile noastre electorale. Noi ne oprim la ingerinţele prefecturale în procesul electoral, care atrag după sine oprobriul asupra „stăpânului” de la Palatul Victoria. Dar dumneavoastră puteţi face extrapolări, la alte circumstanţe asemănătoare, potrivite ca nuca-n perete. Sau contraproductive.
În acest context, nu ştiu, zău, dacă nu cumva cel (sau cea) care scrie astfel de materiale, nu face… anticampanie? E potrivit momentul acesta (cu vreo trei săptămâni înainte de alegeri) pentru „mângâierea” naţionaliştilor albaiulieni? E potrivit acum, în plină campanie electorală pentru prezidenţiale? Sau e contraproductiv, după cum spuneam? Că nu acum era momentul alocării fondurilor pentru monument. Ci anul trecut sau, de ce nu, în decembrie, după alegeri! Ăsta e un mod de a spune: „Patrioţi albaiulieni, votaţi-l pe (…) că veţi fi blagosloviţi bugetar! Veţi primi girul nostru financiar pentru sufletul vostru românesc!” Adică „achiesăm şi noi la patriotismul vostru, vrem Mare Unire, vrem monument şi toate cele… până trec alegerile”!
Poate după aceea uităm, că am mai uitat şi de alte lucruri, în trecut. Dar ca să fiu mai explicit: aş crede în patriotismul oricui, dacă nu l-ar pune pe tarabă, în campanie. Aş crede şi în purtătorul de cuvânt, care trebuie să „facă imagine cuiva”. Şi el, tot plătit. Nu din suflet, nu din inimă! Dacă era inimă, dacă era suflet, dacă era patriotism, dacă era bunăvoinţă, se făcea deja monumentul. I se dădea atenţie guvernamentală de mai multă vreme. Acum e târziu… Domnule Gheorghe Feneşer, patriotismul nu are monedă de schimb! Nici românismul. Şi nici Unirea!
Articol preluat din ediţia tipărită a ziarului „Unirea”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii