Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

SIA ameninţă directorii de şcoli că-i va da în judecată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cotizaţia la CAR şi sindicat nu se mai reţine pe statul de plată al dascălilor . Liderul sindical Ioan Stanca cere IŞJ Alba să ia măsuri, iar Direcţiei de Finanţe Publice Alba să se autosesizeze în legătură cu corectitudinea întocmirii statelor de plată!

 

    Sindicatul învăţământ Alba arată că a aflat „cu stupoare” că ordinele transmise de către MECTS şi retransmise ca sarcini de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba unităţilor de învăţământ se fac în urma videoconferinţelor organizate de MECTS, „fără ordine transmise în scris”, scrie comunicatul de presă transmis de preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca.
„În acest sens, tot personalul din învăţământ trebuie să fie informat că în urma implementării ultimei variante de program EDUSAL1.12 nu li se vor mai reţine pe statul de plată cotizaţia şi reţinerile către CAR, respectiv cotizaţia către sindicat, precum şi alte reţineri, cu toate că membrii noştri de sindicat au solicitat în scris conducerilor unităţilor de învăţământ şi şi-au dat acordul să li se reţină cotizaţia pe statul de plată şi să se vireze către sindicat. Facem precizarea că în cazul membrilor de sindicat, cotizaţia către sindicat este deductibilă din impozit – sarcină de calcul ce revine angajatorului, conform Legii nr. 62/2011, care prevede la art. 24: «cotizaţia plătită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal». Sindicatul Învăţământ Alba consideră că MECTS şi IŞJ Alba încalcă Legea 53/2003 Codul muncii republicat care prevede Sindicatul învăţământ Alba consideră că MECTS şi ISJ Alba încalcă Legea 53/2003 Codul muncii republicat care prevede la art. 218, alin 1 că «este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală»”, a menţionat prof. Ioan Stanca, preşedintele SIA.
Totodată, el a atras atenţia directorilor de şcoli că nereţinerea pe statul de plată a cotizaţiei către sindicat va genera o transmitere eronată a dărilor către stat, a taxelor şi impozitelor, lucru ce va afecta veniturile lunare ale angajaţilor din învăţământ, aceştia urmând să plătească impozite mărite.
„În această situaţie, vom fi obligaţi să-i acţionăm în instanţă pentru calcularea greşită a drepturilor salariale şi încălcarea legii. Considerăm că se va crea o stare de tensiune în rândul tuturor angajaţilor din învăţământ care au reţineri către terţi. Ordinul MECTS publicat în Monitorul Oficial nr. 772/1.11.2011 care stipulează cele prezentate şi modul de transmitere a punerii lui în aplicare îl considerăm o gravă disciminare la adresa angajaţilor din învăţământ faţă de celelalte categorii sociale cu statut de angajaţi. Cerem organelor competente să se autosesizeze în acest sens. Cerem de asemenea Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba să-şi asume şi să emită în scris către unităţile de învăţamînt toate ordinele care aparţin IŞJ. Cerem imperativ conducerii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, la care este afiliat Sindicatul Învăţământ Alba, să facă toate demersurile legale pentru îndreptarea acestui abuz, inclusiv acţionarea în instanţă pentru nerespectarea legii de către MECTS”, a arătat liderul sindical Ioan Stanca.
Preşedintele SIA a transmis ieri, 3 noiembrie, adrese scrise Inspectoratului Şcolar Judeţean şi conducerilor unităţilor de învăţământ cerând „verificarea legalităţii nereţinerii pe statul de plată a cotizaţiei către sindicat, ratelor CAR sau rate bancare şi să trasmiteţi unităţilor de învăţământ modul de lucru, astfel ca cei care întocmesc şi semnează statele de plată precum şi cei care le avizează de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba să nu intre sub incidenţa nerespectării legii”. De asemenea, prof. Ioan Stanca solicită Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba să se autosesizeze cu privire la corectitudinea întocmirii statelor de plată. Cei care sunt prinşi „între ciocan şi nicovală” sunt contabilii unităţilor şcolare. Pe de o parte, trebuie să respecte rubricile programului EDUSAL, altfel riscă să fie daţi în judecată de angajaţi, dacă nu-şi primesc salariile, iar pe de altă parte, dacă nu reţin cotizaţia sindicaliştilor riscă să fie acţionaţi în instanţă de către sindicate. (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare – credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare – credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii Cele mai vechi superstiții, obiceiuri și tradiții în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, din lumea satului românesc. Este săptămâna când credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase rânduieli şi obiceiuri străvechi, care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea