CJ Alba solicită finanțare pentru restaurarea Sălii Unirii, prin proiectul de lege privind Construirea Monumentului Marii Uniri
Consiliul Județean Alba a răspuns astăzi unei solicitări de consultare din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România – UNCJR, transmițând un punct de vedere referitor la propunerea legislativă intitulată „Lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia”.
“Prin această adresă, Consiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia, obiectiv pe care Consiliul Județean Alba îl consideră că cel mai important simbol al Unirii de la Alba Iulia, fiind chiar locul în care, la 1 Decembrie 1918, s-a ținut şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.
Acest monument, construit între anii 1898-1900, dar care avea să joace un rol primordial în destinul tuturor românilor la 1918, există și face parte din circuitul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa, chiar dacă, de-a lungul timpurilor, i s-a acordat cinstea cuvenită, covârșitoarea sa importanță istorică fiind recunoscută și prin suita de lucrări de reparații și restaurare”, se arată într-un comunicat remis presei de CJ Alba.
„Prin punctul nostru de vedere am solicitat introducerea unui nou articol în acest proiect de lege, articol prin care să se aloce fondurile necesare restaurării Sălii Unirii și reorganizării expoziției ce are ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și pentru formarea statului național, unitar și indivizibil România.
Dacă există posibilitatea alocării acestor bani, cred că ar fi păcat să nu avem grijă, în primul rând, de vestigiile autentice, de monumentele și locurile legate în mod direct de cel mai important moment al devenirii noastre naționale.Trebuie, în primul rând, să punem în valoare Sala Unirii, acest monument-simbol în care au călcat toți Regii României Mari și toți Președinții României, monument ce are statutul unui veritabil templu național pentru toți românii, de pretutindeni.
Sper că legea va fi aprobată cu modificările solicitate de noi și sper că nu constituie doar un exercițiu de imagine, având în vedere apropiatele alegeri. Sper din tot sufletul ca această inițiativă să fie una sinceră și nu doar un gest prin care cineva încearcă să-și spele păcatele, încercând să ne facă să uităm că, de când este în fruntea Guvernului, nu a alocat, în niciun an, niciun leu pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia.” – a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci