FOTO-VIDEO Târgul Lemnarilor: Întreceri de măiestrie între cioplitori, ţapinari şi căţărători, paradă şi spectacol folcloric, la Mătişeşti, fanfară şi plăcinte pe Dâmbul lui Gâf
Moţi de pe toate văile Apusenilor, turişti, politicieni şi invitaţi din toată ţara au participat în acest weekend la Târgul Lemnarilor 2014 de la Horea- Mătişeşti. Dacă în prima zi, la manifestările ce au avut loc în comuna Horea şi pe Dâmbul lui Gâf s-au adunat doar câteva sute de oameni, în cea de-a doua zi, la Mătişeşti, acolo unde s-a mutat centrul de greutate al manifestărilor, au venit peste 2000. Balmoş moţesc, probe de îndemânare la concursul „Cel mai bun lemnar”, expoziţie a meşterilor populari şi a silvicultorilor, paradă a portului popular, spectacol cu artişti de seamă ai folclorului românesc din toate zonele ţării, plimbare cu Hipo-Taxi moţesc la Mătişeşti, plăcinte calde pe lespede pe Dâmbul Îndrăgostiţilor, discotecă în aer liber şi foc de artificii în centrul comunei Horea, de toate acestea s-au bucurat cei care au ajuns în aceste zile pe meleagurile moţeşti.
Au avut loc şi momente aparte în acest an, dedicate supravieţuitorilor şi salvatorilor accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie 2014. Este vorba despre acordarea titlurilor de „Cetăţean de onoare al comunei Horea” medicilor Radu Zamfir, Sorin Ianceu şi copilotului Răzvan Petrescu, aflaţi aici, şi un pelerinaj la locul unde s-a întâmplat tragedia.
Moţii şi-au sărbătorit munca în acest weekend, iar sute de oameni au venit să petreacă alături de ei la Horea-Mătişeşti. În prima zi a manifestărilor s-a petrecut cu cântec, joc şi voie bună pe Dâmbul lui Gâf, cu plăcinte calde pe lespede şi cu muzică de fanfară, susţinută de ansamblul „Oglinduţa” din Târgu-Neamţ. Spre seară, distracţia s-a mutat în centrul comunei, unde sute de tineri s-au bucurat de o discotecă în aer liber, pregătită de organizatori.
Tot în prima zi a avut loc un moment emoţionant. Este vorba despre un pelerinaj la locul acidentului aviatic din Apuseni, acolo unde s-au întâlnit şi au trăit clipe de reculegere trei dintre supravieţuitori întorşi la Horea, medicii Radu Zamfir, Sorin Ianceu şi copilotul Răzvan Petrescu, împeună cu salvatorii, cei trei eroi ajunşi primii la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Zamfir şi Gheorghe Giurgiu. După momentele trăite în locul în care s-au născut a doua oară, medicii i-au vizitat pe cei trei salvatori, acasă la ei, împreună cu familiile, iar spre seară au venit în centrul comunei, unde, alături de tinerii din comună şi turişti, au luat parte la spectacolul pe cer, focul de artificii ce a încheiat prima seară a Târgului Lemnarilor. A doua zi, la Mătişeşti, în cadrul unei ceremonii, cu toţii au primit titluri de „Cetăţean de onoare al comunei Horea”.
Manifestările din cea de-a doua zi a Târgului Lemnarilor s-au desfăşurat la Mătişeşti, iar ziua a fost dedicată în special moţilor lemnari.
Cei mai pricepuţi dintre lemnarii din zonă (tineri şi vârstnici) şi-au demonstrat măiestria, fiind susţinuţi şi aplaudaţi de cei prezenţi. Întrecerile precum cioplitul cu securea, încheietori – lucrătură în formă de rândunică, aruncarea cu ţapinul, căţărarea pe un catarg de 10 m, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg, ş.a. le-au stârnit tuturor interesul şi curiozitatea, dar în acelaşi timp i-a amuzat copios, astfel că timp de peste o oră, au chibiţat şi şi-au încurajat frenetic favoriţii, ţinând aproape de ei, în ciuda celor câteva reprize de ploaie ce s-au abătut asupra comunei.
Dacă dintre participanţi nu toţi au reuşit să treacă de probe, le-a „dat clasă” un lemnar de 76 de ani, care la aruncatul cu ţapina a reuşit din prima să o împlânte în stâlp. Iar dacă aici a fost vorba de ţintă bună şi experienţă, de cealaltă parte, la căţăratul pe stâlp, unde e nevoie de forţă şi curaj, cel mai voinic a fost un tânăr, care a reuşit să urce până sus.
Cea mai dificilă probă s-a dovedit a fi ridicatul buşteanului de 400 de kg, care a avut doar un înscris, ce a şi reuşit să-l ridice.
O frumoasă paradă a portului popular, cu cântec, a fost de asemenea un moment deosebit pentru cei prezenţi aici.
Nu a lipsit pe tot parcursul zilei, muzica populară care a întreţinut atmosfera de sărbătoare, cu invitaţi speciali precum Cornel Borza, Mirela Mănescu, Ancuţa Matei sau Gabriela Ujică, şi ansamblurile de cântece şi dansuri populare „Oglinduţa” Răuceşti, judeţul Neamţ, Ansamblul folcloric al judeţului Alba, dirijor prof. Alexandru Pal, taraful „Leliţă de la Căstău” din Beriu, judeţul Hunedoara, Taraful „Arieşul” Câmpeni, Taraful „Moţul” din Horea, Ansamblul 60 Plus Alba Iulia.
Imnuri, doine, balade, cântece şi dansuri moţeşti au răsunat timp de mai multe ore pe meleagurile moţeşti, în întreg Mătişeştiul şi dealurile dinprejur.
Participanţii la Târgul Lemnarului au putut vizita şi cumpăra exponate şi obiecte ale meşterilor populari veniţi de pe toate văile Apusenilor. De asemenea, au putut viziona o expoziţie a silvicultorilor din zonă sau să facă diverse cumpărături de la zecile de standuri răsfirate pe sute de metri din lungimea drumului sau chiar pe dealul din apropiere, precum haine, încălţăminte, rechizite, bijuterii, utilaje forestiere, diverse unelte de lucru.
Printre cei care s-au bucurat de sărbătoarea moţilor s-au numărat şi Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava,senatorul PNL Alba, Teodor Atanasiu, vicepreşedintele CJ Alba – Florin Roman, Victor Bercea, preşedintele Societăţii Avram Iancu România, poetul Ion Mărginean, precum şi alţi primari ai comunelor din zonă, consilieri locali şi judeţeni, moţi.
Târgul Lemnarilor este organizat de Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba.
[nggallery id=2185]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii