Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Societate

Avem un potenţial foarte mare pentru dezvoltarea energiilor regenerabile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

– Stimate domnule director general, am constatat că, în ultima perioadă, ADR Centru este implicată în dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile. De ce se derulează acest gen de activitate şi care estimaţi că va fi obiectivul atins prin derularea de proiecte în acest sens?
– Când vine vorba de surse regenerabile de energie, România are cu ce se lăuda: vânt bun în Dobrogea, soare mai puternic decât, de exemplu, în Germania, cursuri multe de apă şi resurse mari de biomasă, în special în Regiunea Centru. Acum, hidrocentralele ne asigură mare parte din energia regenerabilă. Există un interes crescut al investitorilor pentru celelalte resurse, de aceea cred că valorificarea eficientă a acestora va face ca, peste zece ani, circa 43,5% din consumul intern brut de energie electrică să fie asigurat din surse „verzi”. Astfel am putea depăşi ţinta de 38% asumată la Bruxelles. Deşi, interesul va face ca România să depăşească ţinta UE pentru 2020.
– Care este contextul în care se dezvoltă acum sectorul energiilor regenerabile?
– Practic, ca efect al crizei economice, a scăzut consumul de energie. Statistic, în 2009 ponderea energiilor produse din surse regenerabile a fost de 30% din total, datorită în special energiei produse în hidrocentralele mari. Creşterea acestui procent până la nivelul prognozat necesită însă investiţii foarte mari, care trebuie atrase şi sprijinite.
– În aceste condiţii, care este rolul ADR Centru în atragerea şi sprijinirea investiţiilor în acest sector al energiilor „verzi”?
– Pentru început, bazându-ne pe buna colaborare cu partenerii noştri germani, am pregătit şi derulat proiectul RenErg EuReg – „Resurse regenerabile de energie – o soluţie pentru dezvoltarea durabilă a două regiuni europene”. Implementarea acestui proiect, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Cadru Şapte 2007 – 2010, Regiuni ale Cunoaşterii, a reprezentat o etapă strategică de analiză şi pregătire a unor direcţii de acţiune la nivel regional, care să permită utilizarea la scară largă a energiei provenite din surse regenerabile. Practic, acum avem pregătită Strategia privind utilizarea surselor regenerabile de energie 2010-2020 în Regiunea Centru, pe baza analizei potenţialului surselor regenerabile de energie la nivel regional. În această perioadă activităţile realizate în acest proiect ne permit dezvoltarea cadrului în care se vor înscrie acţiunile şi măsurile cuprinse în „Planul Comun de Acţiune”, document pe care cele două regiuni partenere – Centru, din România şi Lusatia – Brandenburg, din Germania – îl vor realiza până la sfârşitul acestui an. Ca să fiu mai explicit, dorim să contribuim la conturarea unei politici energetice regionale. Această politică trebuie să fie utilă atât domeniului cercetării, cât şi mediului de afaceri. Cele două componente trebuie să conlucreze pentru utilizarea celor mai bune metode şi practici de lucru. Realizarea tuturor investiţiilor, în cercetare şi în producţie, sau sprijinul pentru utilizatorul final depind de susţinerea pe care autorităţile publice îl pot acorda celor care activează în domeniu.
– Cum concepe instituţia pe care o conduceţi să se implice în acest sistem şi ce puteţi să aduceţi în plus, în aşa fel încât să putem produce şi consuma, cât mai repede, energie „verde”?
– Planul Comun de Acţiune de care am vorbit cuprinde un set de măsuri şi acţiuni concrete, pe care partenerii proiectului le vor realiza în perioada 2011-2016, în scopul implementării strategiilor în domeniul energiei din cele două regiuni. Acţiunile întreprinse de ADR Centru pentru conturarea unei politici energetice regionale vor fi continuate prin promovarea şi susţinerea realizării de strategii energetice locale în comunităţile locale şi aderarea acestora la Convenţia Primarilor. De fapt, Strategia Regiunii Centru privind utilizarea surselor regenerabile de energie va fi integrată în Planul Regional de Dezvoltare, iar domeniul energiilor va fi susţinut ca domeniu prioritar în următoarea perioadă de planificare, 2014-2020. Astfel dorim să atragem fonduri publice pentru proiectele care vor fi depuse peste doi sau trei ani, în aşa fel încât să fie stimulate cercetarea, producţia şi utilizarea energiilor produse din alte surse decât cele convenţionale.
– Dar cadrul legislativ şi administrativ de acum vă permite acest lucru?
– În principiu, da. Desigur, există măsuri de corecţie sau de îmbunătăţire a situaţiei existente. Cert este că investitorii aşteaptă încă sprijinul statului. Noi am obţinut un rezultat concret şi important al proiectului RenERg EuReg. Este vorba despre Clusterul de cercetare în domeniul energiei regenerabile, coordonat în prezent de ADR Centru. Acest grup de lucru are în prezent 17 membri şi este o structură partenerială care a reunit interesele comune ale firmelor, institutelor de cercetare, universităţilor şi autorităţilor locale membre, pentru crearea unui mediu propice dezvoltării de afaceri, dezvoltării de colaborări între cercetare şi mediul de afaceri şi dezvoltării de proiecte de interes public care vizează utilizarea surselor regenerabile de energie. Totuşi, interesul investitorilor în domeniu este foarte ridicat, lucru care se vede şi fiindcă în sectorul eolian unele proiecte mari au fost demarate înainte de criză.
– Fiindcă aţi amintit de criză, cum credeţi că va arăta acest sector al producţiei de energie din surse regenerabile peste câţiva ani, ţinând cont de situaţia de acum?
– Cel mai spectaculos salt îl va face energia eoliană, care poate ajunge în 2020 la o cotă de circa 27% din consumul intern brut de electricitate, faţă de sub 1% în 2009. Asta înseamnă că s-ar putea produce 1.500 MW/an. O pondere importantă, de peste 9%, o va avea şi energia produsă în centrale pe bază de biomasă. Nu la fel se pune problema când vine vorba despre celelalte tehnologii. Deşi există studii pentru realizarea de parcuri fotovoltaice cu puteri instalate totale de până la 600 MW, producţia unui megawatt de energie fotovoltaică ajunge să coste circa 3-4 milioane de euro. Dar această tehnologie primeşte cel mai mare sprijin de la stat, respectiv şase certificate verzi pentru un megawatt-oră. Pe de altă parte, este bine că pentru biomasă, sectorul unde Regiunea Centru poate deţine un rol foarte important, sunt aşteptate centrale de până la 600 MW. Comparativ, acum avem centrale pe biomasă de 23 MW, cea mai mare parte pusă în funcţiune anul acesta. Potrivit cifrelor statistice, biomasa acoperă în prezent 7% din cererea de energie primară, fiind principalul combustibil folosit în mediul rural, şi reprezintă circa 50% din potenţialul de resurse regenerabile al ţării. Cred că biomasa va încălzi tot mai mult şi populaţia de la oraş, în locul CET-urilor care astăzi sunt ineficiente.
– Stimate domnule director Simion Creţu, în finalul discuţiei noastre vă rugăm să ne spuneţi cum va influenţa energia regenerabilă calitatea vieţii în Regiunea Centru şi în judeţul Alba.
– Judeţul Alba are un mare potenţial în domeniul biomasei şi în domeniul hidroenergetic, dar şi în ceea ce priveşte energia fotovoltaică. La nivel regional sursele de energie regenerabilă sunt gratuite, dar exploatarea lor presupune costuri foarte mari. De aceea, prin derularea unor proiecte cum sunt cele coordonate de ADR Centru, se vor elabora politici pentru ca statul să acorde măsuri de stimulare, pentru a atenua costurile mari ale producţiei energetice în domeniu. În final, însă, consumatorii vor beneficia de energie realizată cu un cost mare, dar din surse care nu se vor epuiza curând, în timp ce producătorii vor beneficia de acele „certificate verzi”, care vor dovedi că România se preocupă de reducerea poluării şi de investiţiile în tehnologii moderne.
– Vă mulţumim şi dorim succes iniţiativelor derulate de ADR Centru în atragerea de fonduri pentru stimularea domeniului energiilor regenerabile. (N.L.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea