FOTO: Ecouri ale participării ADR Centru la Zilele Landului Brandenburg
*Tradițiile, multiculturalismul și proiectele comune – pilonii parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg
Începutul lunii iulie a fost dedicat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru consolidării relațiilor bilaterale de parteneriat cu Landul Brandenburg, Germania. În 5 și 6 iulie delegația ADR Centru a prezentat Regiunea Centru publicului larg din Brandenburg, în cadrul Zilelor Landului, dar această participare a fost încadrată într-un context mai larg, de prezentare culturală și social-economică.
Astfel, au avut loc spectacole de teatru, întâlniri între experți pe probleme tehnice specifice, dar și deschiderea unei expoziții cu totul inedite. În întâlnirea cu delegația ADR Centru, Ministrul Președinte al Landului Brandenburg, dr. Dietmar Woidke, s-a arătat foarte încântat de modul cum a evoluat parteneriatul dintre aceste două regiuni europene, pe parcursul a 13 ani.
Organizarea manifestărilor comune româno-germane de la începutul acestei luni a reprezentat și o bună oportunitate pentru Reprezentantul pentru chestiunile de Parteneriat bilateral dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, doamna dr. Birgit Schliewenz, să prezinte conaționalilor săi câteva realizări remarcabile din ultimii ani în acest cadru comun. Astfel, unul dintre evenimentele care au precedat Zilele Landului a fost spectacolul tinerilor de la Școala Sf. Iosif din Alba Iulia, desfășurat în fața unei asistențe de peste 300 de spectatori, în sala Kutschstall din Potsdam, capitala landului german. Aici, elevi de la școala albaiuliană, împreună cu colegii lor din Brandenburg, în special din orașul Cottbus, au pus în scenă, exclusiv în limba germană, mai multe piese de teatru, scrise de autori germani. În landul german este pentru prima dată când se realizează un astfel de parteneriat cultural, cu o țară din sud-estul Europei. Manifestarea a avut loc în cadrul unui festival denumit ”Întâlniri între generații”, care a prefațat Zilele Landului Brandenburg Spremberg-2014.
Participarea la evenimentul din Spremberg dedicat publicului larg nu a avut doar un rol de informare și promovare a oportunităților turistice, ci și de pregătire a unor noi teme pentru dezvoltarea de proiecte regionale bilaterale, finanțate din fonduri europene. În acest context, experți ai ADR Centru au discutat cu omologii lor germani despre teme actuale, în special referitoare la eficiența energetică și protecția mediului. După cum se știe, prin proiectul RenErg-EuReg, derulat în comun de regiunile europene Brandenburg și Centru, Regiunea noastră a devenit prima din România care și-a realizat propria Strategie regională în domeniul eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile. Acest proiect a fost continuat cu succes doar de ADR Centru, care, prin proiectul ENESCOM, a susținut diseminarea informațiilor referitoare la obiectivele energetice pentru anul 2020, respectiv pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin consolidarea la nivel regional a ”Convenției Primarilor”. Din acest punct de vedere, din anul 2012, este de notat faptul că ADR Centru este singurul punct de contact din România cu DG Energy, pe această problematică, de conștientizare a edililor pentru eficiența energetică.
Discuțiile cu experții germani au vizat, de această dată, utilizarea cunoștințelor dobândite prin proiectele anterioare, în domenii ca managementul apelor și al deșeurilor, reducerea efectelor poluării, amenajările forestiere și hidrologice, extinderea agriculturii ”bio” și utilizarea eficientă a deșeurilor în producerea de energie. ADR Centru a prezentat potențialilor parteneri germani rezultatele proiectelor regionale în domeniul utilizării eficiente a materialului lemnos, de promovarea a stilului de viață sănătos și dezvoltare a industriei alimentare și a serviciilor legate de aceasta, pe baza unor produse ecologice, precum și de planificare și dezvoltare rurală pe principiile geomaticii – utilizarea tehnologiilor geo-spațiale de localizare, identificare și exploatare rațională a resurselor agricole. Pe scurt, germanii au fost informați despre progresele realizate în proiectele IdWOOD, PromoBio, I4Food și GrisiPlus, dar a fost prezentată și rețeaua de sprijin a IMM, parte a Europe Enterprise Network, creată prin proiectul BisNET Transylvania. Doamnele Silke Görlich și Michaela Baller, reprezentând Institutul de Cercetare CeBRA din Brandenburg, au precizat că proiectele ADR Centru reprezintă noutăți chiar și pentru anumite zone din Brandenburg și au subliniat faptul că vor pregăti spre finanțare din fonduri europene un proiect prin care să fie valorificată relația om-natură-progres, în sensul utilizării mai bune a resurselor locale, proiect care să fie derulat în parteneriat între instituții administrative și de cercetare din cele două regiuni, prin care să se creeze o strategie regională de management a factorilor de mediu, adaptată specificului local.
Ca o subliniere a realizărilor comune româno-germane, luni, 7 iulie, în ultima zi de lucru a delegației Regiunii Centru în Brandenburg, a avut loc deschiderea oficială, în clădirea Cancelariei de Stat a landului, a expoziției ”Toleranța și multiculturalismul în două regiuni partenere din Germania și România”. Această expoziție este organizată de Forumul de Cultură German, în cooperare cu Landul Brandenburg, prin activitatea responsabilului cu parteneriatul pentru Regiunea Centru din România, beneficiind de sprijinul ADR Centru. Manifestarea este susținută de către Centrala Națională Brandenburg pentru formare politică și plasează cele două regiuni în centrul discuțiilor europene actuale. Vernisajul expoziției a avut loc la începutul lunii iunie 2014, la Ambasada Românei din Berlin. Când două culturi se întâlnesc pentru prima oară, se remarcă în primul rând diferențele. Expoziția de față își propune să aprofundeze datele istorice și dezvoltarea bilaterală din ultimii ani. Răspunsurile la întrebările privind devenirea istorică și economico-socială a celor două regiuni corespund diferitelor perspective prin care sunt analizate temele precizate anterior, dar participanții la vernisaj au descoperit similitudini surprinzătoare între Landul Brandenburg și Transilvania, în special Regiunea Centru, cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. La deschiderea expoziției din Potsdam au participat Secretarul de Stat pentru Infrastructură, dl Rainer Brettschneider, care susține activitatea d-nei Birgit Schliewenz în România, alte persoane cu responsabilitate din administrația landului, iar moderator a fost dl. Thomas Braune, purtătorul de cuvânt al Cancelariei de Stat. Regiunea Centru a fost reprezentată de dl. Nicolae Mărginean, Șef Serviciu Relații publice din cadrul ADR Centru.
”Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a susţinut activ eforturile noastre de dezvoltare, pentru a impulsiona activităţile şi proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma acestui parteneriat, și de un avantajos schimb de bune practici. Acum, în 2014, vedem cum cooperarea se ramifică pe multe paliere. Prin cultură, în piese de teatru și schimburi de cunoștințe între tineri, prin proiecte europene, prin preluarea modelului german de profesionalizare, prin proiecte europene bilaterale și multe altele. Turismul este atracția noastră principală, dar germanii deja știu că aici avem și oportunități excelente de investiții, iar o expoziție în cea mai importantă clădire oficială a landului aduce o mare valoare parteneriatului nostru. Chiar dacă în cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale coabitării europene, unul dintre ele fiind toleranța și buna conviețuire, sunt abordate și alte aspecte, ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, precum și relația între om și mediul înconjurător. Prin toate acțiunile pe care le-am desfășurat sau le-am sprijinit în această perioadă am dorit să oferim cetățenilor răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi provocări, pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
[nggallery id=2057]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511
Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci