FOTO-VIDEO| Cafeneaua culturală „La Taifas în plină vară” la Alba Iulia : 7 personalităţi aniversate, lansări de carte, expoziţie şi recital de folk
Oameni iubitori de cultură, scriitori şi artişti, s-au adunat joi după-amiază în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia la Cafeneaua Culturală din această vară, pentru a aniversa personalităţi culturale din judeţ care în ultimele luni au schimbat prefixul. Într-o atmosferă festivă şi destinsă, cei prezenţi au avut ocazia să asculte poveştile de viaţă ale celor care au contribuit la zestrea diversificată din punct de vedere cultural a judeţului, dar şi să asiste la prezentări de carte, un moment evocator Eugen Handelsmann şi să-şi încânte auzul cu recitaluri muzicale.
“La Taifas în plină vară”, aşa s-a numit, sugestiv, cafeneaua culturală, unde peste 100 de persoane iubitori de literatură, artă şi frumos s-au reunit să-i sărbătorească pe prietenii lor, cei care le „potolesc setea” de cultură, oferindu-le ceea ce ei iubesc.
Evenimentul a fost deschis de către Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, cu un moment special, lansarea cărţii „Blanca. Fragmente din însemnările unui resentimentar (I): o proză”, a scriitorului albaiulian Aurel Pantea, despre care a vorbit atât ea cât şi scriitorul Cornel Nistea.
„Practic, cartea Blanca este un mini eseu de excepţie. Citind cartea s-ar putea întâmpla ca cititorii din Alba Iulia să regăsească în carte personaje care par a fi reale. Numai că, Aurel Pantea transfigurează realitatea. Este un pretext al scriitorului de a se defula. Despre această transfigurare am făcut o apreciere: Este un pretext al unei defulări, a fiinţei bulversate de mizeria lumii în care trăieşte autorul. Scriitorul îşi pune întrebări şi urmează să răspundă la aceste întrebări. Întrebarea de bază ar fi una pe care ar trebui să şi-o pună oricare scriitor: „De ce scriu?”, şi Aurel Pantea dă o sumă de răspunsuri, nu de puţine ori încriptate, lăsând intangibil miracolul creaţiei”, aşa a descris Cornel Nistea în câteva cuvinte volumul lui Aurel Pantea.
Au fost premiaţi apoi cu câte un trofeu, buchete de flori şi şampanii, aniversaţii verii 2014: Marinela Baba, care a oferit la rându-i celor prezenţi un „bucheţel” de melodii, Daniela Ciugudean, Horia Ciugudean, Petru Făgăraş, Dorel Lazăr, Gabriela Mircea şi Cornel Tatai-Baltă. Fiecare a povestit publicului experienţe din viaţa lor atât profesională cât şi personală.
Nu au lipsit de la cafeneaua culturală epigramiştii din Alba Iulia, fondatori ai Clubului Umoriştilor Albaiulieni „Eugen Handelsmann”, care cu această ocazie au ţinut un moment evocator pentru „Handy” şi au prezentat cel mai nou volum, „Femeile noastre – madrigaluri, epigrame şi catrene umoristice” (apărută la editura Unirea). Ziaristul Ioan Hănţulescu a fost cel care i-a introdus în scenă pe membrii fondatori, pe preşedintele Dorel Lazăr şi vicepreşedintele Ion Filimon, dar şi cel care a vorbit despre grupul lor, semnatarii cărţii.
„Noi, grupul de epigramişti, umorişti, caricaturişti şi caricaturizaţi din Alba Iulia, am observat că astăzi e trendy să-ţi petreci cât mai mult timp prin cluburi. Prin urmare, ne-am găsit şi noi clubul potrivit, căruia i-am dat numele lui Eugen Handelsmann – artist plastic, caricaturist, epigramist şi umorist de un talent inegalabil, figură plină de pitoresc a urbei noastre de altădată. Pitoresc, zicem noi, astăzi(…)
După puterile şi priceperea noastră încercăm să luăm toate cele pe care le observăm în jurul nostru, suferinţe, zbuciumuri, singurătăţi, urâciuni, strâmbătăţi, să le filtrăm prin vitraliile noastre interioare, dacă le avem, şi să vi le redăm dumneavoastră sub forme hazlii”, a spus Ioan Hănţulescu.
De asemenea, în faţă a fost invitată fiica umoristului Handelsmann, care le-a dezvăluit celor prezenţi de unde a pornit fraza „Cât de singur eşti Handy!”, care a fost scrisă în coaja unui copac din pădurea Mamut din Alba Iulia, undeva la fântână Hoţilor, unde Handy se retrăgea departe de zbuciumul lumii ca să mediteze.
„El şi-a creat o lume a lui, avea o lume ireală, o lume pe care numai el o înţelegea, unde vorbea cu florile, cu păsările, cu animalele, lume pentru care cei din lumea reală îl considerau nebun. Artistul, boemul, cel care vara umbla cu bocanci, cu cizme de cauciuc, veşnica şi nelipsita lui pălărie. Un tată extraordinar, un om nemaipomenit, un iubitor de oameni şi nu în ultimul rând albaiulian”, a povestit Eta Mitracu despre tatăl ei.
Aceasta a mai spus că şi-ar dori să transmită „toate învăţămintele lui”, tot ceea ce i-a povestit din copilăria lui, din tinereţea lui, din război, din lagărul de concentrare, măcar celor foarte apropiaţi, prin clubul de umorişti ce poartă numele tatălui ei. Nu a lipsit bineînţeles din cadru o expoziţie cu câteva dintre tablourile lui Handelsmann împărţite în 2 secţiuni: „Cât de singur eşti, Handy!” şi „Nu mai eşti singur, Handy!”.
Evenimentul a continuat cu un recital de muzică folk susţinut de Claudiu Voic, prezentarea de către directoarea Daniela Floroian a numărului aniversar al Revistei de specialitate a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba – “Rânduiala” şi o lansare de CD – Tiberiu Gheza – „Lăutarii Ardealului”.
Cafeneaua culturală „s-a închis” cu prezentarea celei mai mari cărţi de bucate din România „Atelierul lui Toma”, semnată de albaiulianul chef Cosmin Toma.
[nggallery id=2013]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii