FOTO: Întâmpinaţi cu pâine şi sare, la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia – Festivalul Naţional „La Porţile Apusenilor”
La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia a avut loc cea de-a şasea ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”, la care au fost invitaţi să participe sute de elevi din mai multe zone etnofolclorice ale ţării: Alba, Mureş, Sibiu, Hunedoara, Maramureş sau Harghita.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc cu începere de la ora 11.00, pentru ca o oră mai târziu participanţii şi invitaţii să viziteze spaţiile expoziţionale, iar la ora 12.30 au fost programate activităţi pe secţiuni: Concursul „icoane pe sticlă”, Concursul de desene „Tradiţii oglindite în pictură”, Concursul de afişe „Promovăm tradiţia – ea ne defineşte”, Concursul de reţete culinare tradiţionale „Reţetarul bunicii” şi concursul de obiceiuri şi tradiţii „Din lada de zestre a neamului”. După cum a precizat directorul instituţiei de învăţământ Elena Ignat, festivalul nu doreşte să găsească un câştigător, ci să scoată din fiecare ce este mai bun. Astfel, participanţii au avut ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul fiecărei secțiuni.
La această ediţie au fost invitaţi să participe şi elevii claselor de meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. Obiectele tradiţionale lucrate manual de micii artizani de la clasele de pictură, ceramică, olărit, icoane pe sticlă, ţesături vor face obiectul unei expoziţii amenajate în curtea şcolii.
Premiile ce au fost oferite câştigătorilor şi materialele promoţionale (mape, cărţi, pliante, broşuri, obiecte de artizanat etc.) sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba, precum şi de sponsorii care susţin realizarea acestui festival.
„Aşa cum ştim cu toţii tradiţia este un element important în identitatea noastră şi noi suntem datori să conştientizăm ce înseamnă şi să transmitem mai departe aceste elemente importante care ne identifică într-o societatea globalizată. Trăim într-o epocă a vitezei, în care comunicarea este mai mult în spaţiul virtual, decât o facem noi astăzi aici împreună. Festivalul e un cadru important în care cei mari şi cei mari îşi manifestă creativitatea şi talentul”, a precizat directorul Elena Ignat.
La festivalul şi-au făcut simţită prezenţa şi oficialităţi locale dintre care amintim vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi viceprimarul Dorin Şerdean. A fost prezent şi directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Toţi invitaţii au fost întâmpinaţi la intrare cu pâine, ţuică şi sare.
[nggallery id=1776]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan