Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Întâmpinaţi cu pâine şi sare, la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia – Festivalul Naţional „La Porţile Apusenilor”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Portile Apusenilor32

La Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia a avut loc cea de-a şasea ediţie a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”, la care au fost invitaţi să participe sute de elevi din mai multe zone etnofolclorice ale ţării: Alba, Mureş, Sibiu, Hunedoara, Maramureş sau Harghita.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc cu începere de la ora 11.00, pentru ca o oră mai târziu participanţii şi invitaţii să viziteze spaţiile expoziţionale, iar la ora 12.30 au fost programate activităţi pe secţiuni: Concursul „icoane pe sticlă”, Concursul de desene „Tradiţii oglindite în pictură”, Concursul de afişe „Promovăm tradiţia – ea ne defineşte”, Concursul de reţete culinare tradiţionale „Reţetarul bunicii” şi concursul de obiceiuri şi tradiţii „Din lada de zestre a neamului”. După cum a precizat directorul instituţiei de învăţământ Elena Ignat, festivalul nu doreşte să găsească un câştigător, ci să scoată din fiecare ce este mai bun. Astfel, participanţii au avut ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul fiecărei secțiuni.

La această ediţie au fost invitaţi să participe şi elevii claselor de meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.  Obiectele tradiţionale lucrate manual de micii artizani de la clasele de pictură, ceramică, olărit, icoane pe sticlă, ţesături vor face obiectul unei expoziţii amenajate în curtea şcolii.

Premiile ce au fost oferite câştigătorilor şi materialele promoţionale (mape, cărţi, pliante, broşuri, obiecte de artizanat etc.) sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba, precum şi de sponsorii care susţin realizarea acestui festival.

„Aşa cum ştim cu toţii tradiţia este un element important în identitatea noastră şi noi suntem datori să conştientizăm ce înseamnă şi să transmitem mai departe aceste elemente importante care ne identifică într-o societatea globalizată. Trăim într-o epocă a vitezei, în care comunicarea este mai mult în spaţiul virtual, decât o facem noi astăzi aici împreună. Festivalul e un cadru important în care cei mari şi cei mari îşi manifestă creativitatea şi talentul”, a precizat directorul Elena Ignat.

La festivalul şi-au făcut simţită prezenţa şi oficialităţi locale dintre care amintim vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi viceprimarul Dorin Şerdean. A fost prezent şi directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu. Toţi invitaţii au fost întâmpinaţi la intrare cu pâine, ţuică şi sare.

[nggallery id=1776]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea