Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: „Noaptea Muzeelor” la Alba Iulia. Eroi legendari precum Horea şi Avram Iancu, şi multe alte personaje istorice îşi deapănă amintirile miilor de vizitatori

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noaptea Muzeelor la Alba Iulia098Cel mai mare eveniment al anului la Muzeul Unirii din Alba Iulia, „Noaptea Muzeelor” 2014, a început sâmbătă seara printr-o prezentare inedită a Gărzii Romane de la Apulum,  a Lupilor Apoulonului şi o paradă a peste 30 de personaje istorice.

Primul primar român al oraşului Alba Iulia, Camil Velican împreună cu soţia lui, Horea, Mihai Viteazul, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria, băiatul cu „Vestea”, Omul Preistoric, Ecaterina de Brandenburg sau regina Isabella sunt doar câteva dintre personajele care au prins viaţă şi au ieşit în faţa muzeului, pentru a întâmpina publicul şi a povesti cum au trăit ei, fiecare în epoca lor.  

Cu începere de la ora 19.00, publicul a avut ocazia de a asista la o „lecţie de istorie vie” oferită de amfitrionii evenimentului: istoricul Tudor Roşu, care l-a reprezentat pe Horea, şi Liviu Zgârciu, în persoana primarului Camil Velican. Noaptea Muzeelor la Alba Iulia067Aceştia le-au făcut cunoştinţă albaiulienilor şi turiştilor cu aproape fiecare personaj în parte.

Nu au lipsit din cadrul spectacolului nici demonstraţiile de luptă cu romani şi daci, care au făcut deliciul în special micilor spectatori.

După spectacolul din faţa muzeului, cei care au dorit să facă o adevărată călătorie în timp şi să parcurgă importante pagini din istoria acestor meleaguri, au făcut o vizită în muzeu, unde s-au întâlnit din nou cu celebrele personaje Noaptea Muzeelor la Alba Iulia173istorice, aflate în diverse puncte. Timp de câteva ore, aceştia le-au putut cunoaşte îndeaproape şi s-au putut fotografia cu personajele preferate dar şi să afle amănunte despre impresionanta istorie a României, a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Printre cei care şi-au dorit să călătorească în timp alături de personajele istorice s-au aflat şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, care au deschis evenimentul.

Spre deosebire de ceilalţi ani, la această ediţie a fost deschisă publicului şi Sala Unirii.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. La această manifestare, patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (CIM), participă peste 3000 de muzee din Europa. La Alba Iulia, Noaptea Muzeelor a reuşit să atragă an de an un public tot mai numeros, anul trecut nu mai puţin de 7.000 persoane au trecut pragul muzeului. De remarcat conceptul special pe care muzeul albaiulian l-a dat evenimentului, Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniul expoziţional deosebit de bogat de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=1738]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea