FOTO: Comuna Roşia de Secaş, câştigătoarea primei etape a Festivalului „Cultură pentru cultură” 2014. Vezi unde vor avea loc celelalte etape şi cine participă
Festivalul concurs-judeţean „Cultură pentru cultură”, aflat la cea de-a IX-a ediţie, şi-a desfăşurat duminică, 11 mai, la Blaj, prima etapă din acest an. Ansambluri de muzică şi dansuri din cinci comune, Roşia de Secaş, Mihalţ, Cetatea de Baltă, Cergău şi Sâncel şi-au etalat tradiţiile şi obiceiurile pe Câmpia Libertăţii. Echipa de artişti din Roşia de Secaş a urcat pe primul loc al podiumului, pe locul II s-a situat comuna Cergău, iar locul al III-lea i-a revenit localităţii Cetatea de Baltă.
Toate cele cinci comune de pe Valea Târnavelor s-au prezentat admirabil atât la proba de spectacol cât şi la probele de meşteşuguri populare şi gastronomie, însă doar trei au reuşit să impresioneze în mod special, câştigând astfel premiile în bani (Roşia de Secaş – 50.000 de lei, Cergău – 30.000 de lei, Cetatea de Baltă – 20. ooo de lei).
După concurs, sutele de spectatori prezenţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj au putut urmări un spectacol extraordinar de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul „Floare de Colţ” din Galda de Jos şi artistele Ina Todoran şi Nicoleta Voica.
Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise în concursul de anul acesta. Festivalul se va desfăşura în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formaţiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.
Etapa a doua a festivalului-concurs va fi organizată în data de 17 mai, la Loman, cu prilejul urcării oilor la munte, şi îi va avea ca participanți pe membrii formaţiilor artistice din comunele Pianu, Săliştea, Săsciori, Vinţu de Jos, Câlnic şi Cut.
Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiştii din zona Munţilor Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.
Ultima etapă zonală se va desfășura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.
Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicate Târgului de fete de pe Muntele Găina.
Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi maestrul bucătar Cosmin Toma.
FOTO: Vali CIONTEA
[nggallery id=1698]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ”Misiune” specială pentru SVSU Teiuș: Daruri de Crăciun pentru copiii cu posibilități modeste, în prag de sărbători
”Misiune” specială pentru SVSU Teiuș: Daruri de Crăciun pentru copiii cu posibilități modeste, în prag de sărbători Într-o misiune foarte specială s-au angajat voluntarii SVSU Teiuș, în preajma Sfintelor Sărbători și anume să aducă un zâmbet și puțină bucurie pe chipul inocent al copiilor din oraș care provin din familii modeste. Citește și: FOTO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 12 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 16 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 4 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor