Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Comuna Roşia de Secaş, câştigătoarea primei etape a Festivalului „Cultură pentru cultură” 2014. Vezi unde vor avea loc celelalte etape şi cine participă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Cultura pentru Cultura515Festivalul concurs-judeţean „Cultură pentru cultură”, aflat la cea de-a IX-a ediţie, şi-a desfăşurat duminică, 11 mai, la Blaj, prima etapă din acest an. Ansambluri de muzică şi dansuri din cinci comune, Roşia de Secaş, Mihalţ, Cetatea de Baltă, Cergău şi Sâncel şi-au etalat tradiţiile şi obiceiurile pe Câmpia Libertăţii. Echipa de artişti din Roşia de Secaş a urcat pe primul loc al podiumului, pe locul II s-a situat comuna Cergău, iar locul al III-lea i-a revenit localităţii Cetatea de Baltă.

Toate cele cinci comune de pe Valea Târnavelor s-au prezentat admirabil atât la proba de spectacol cât şi la probele de meşteşuguri populare şi gastronomie, însă doar trei au reuşit să impresioneze în mod special, câştigând astfel premiile în bani (Roşia de Secaş – 50.000 de lei, Cergău – 30.000 de lei, Cetatea de Baltă – 20. ooo de lei).

După concurs, sutele de spectatori prezenţi pe Câmpia Libertăţii din Blaj au putut urmări un spectacol extraordinar de muzică populară, susţinut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Ansamblul „Floare de Colţ” din Galda de Jos şi artistele Ina Todoran şi Nicoleta Voica.

Organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, festivalul-concurs „Cultură pentru cultură” are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba. 25 de echipe de artişti sunt înscrise  în concursul de anul acesta.  Festivalul se va desfăşura în 4 etape zonale şi una finală, iar câştigătorii locului I la fiecare etapă primesc 50.000 de lei, locul II- 30.000 de lei şi locul III – 20.000, bani pe care formaţiile artistice din fiecare comună îi vor folosi pentru reabilitarea Căminului Cultural.

Etapa a doua a festivalului-concurs va fi organizată în data de 17 mai, la Loman, cu prilejul urcării oilor la munte, şi îi va avea ca participanți pe membrii formaţiilor artistice din comunele Pianu, Săliştea, Săsciori, Vinţu de Jos, Câlnic şi Cut.

Cea de-a treia etapă îi va aduce în faţa publicului pe artiştii din zona Munţilor Apuseni şi va avea loc în data de 18 mai, la Negrileasa, cu ocazia Sărbătorii Narciselor. Vor urca pe scenă cu recitaluri şi dansuri populare ansambluri din comunele Almaşu Mare, Sălciua, Meteş, Poiana Vadului, Albac, Bucium şi Ocoliş.

Ultima etapă zonală se va desfășura în data de 6 iulie, la Tarcău, şi participă  comunele Ciugud, Fărău, Cricău, Livezile Noşlac, Stremţ şi Unirea.

Etapa finală va avea loc pe 19 iulie, în comuna Avram Iancu, în prima zi a manifestărilor dedicate Târgului de fete de pe Muntele Găina.

Componenţa juriului: preşedinte Gheorghiţa Nicolae, producător TVR, coregraf Sorica Farcaşiu, prof. Gheorghe Burz, prof. Teodora Zărnescu, directoarea Centrului de Cultură „Augustin Bena” – Daniela Floroian, prof. Romi Adam şi  maestrul bucătar Cosmin Toma.

FOTO: Vali CIONTEA

[nggallery id=1698]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 aprilie 2024. Citește și: Codul Rutier 2024: Trusa de prim-ajutor sau triunghiurile reflectorizante nu or să mai fie obligatorii pentru o anumită categorie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea