Premieră la spitalul din Alba Iulia: Problemele de auz la copii pot fi depistate încă din primele zile de viaţă, cu ajutorul unui nou aparat. Testare gratuită pentru bebeluşii născuţi aici
Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia dispune, din luna mai, de un aparat nou de depistare a deficienţelor de auz la copii. Dacă până în prezent problemele puteau fi depistate abia după externarea nou-născuţilor, de acum încolo acestea pot fi descoperite încă din primele zile de viaţă. Screening-ul este gratuit pentru toţi copiii născuţi în acest spital şi este foarte simplu de realizat, durează câteva minute pentru ambele urechi şi poate fi realizat când micuţul este liniştit sau doarme. Testul nu este invaziv şi poate fi repetat de câte ori este nevoie.
Surditatea este, potrivit statisticilor, cea mai frecventă boală prezentă la naştere afectând între 1 şi 3 copii din 1.000 de nou-născuţi.
Aparatul care diagnostichează hipoacuzia profundă la nou născuţi a fost obţinut de Spitalul Judeţean Alba Iulia prin Proiectul Otoscreen, realizat de medicul Violeta Necula de la Clinica ORL din Cluj Napoca.
Potrivit medicilor, hipoacuzia congenitală poate fi rezolvată, în unele cazuri, cu mijloacele medicale şi tehnologice disponibile la acest moment. Screeningul auditiv este din acest punct de vedere un pas foarte important pentru depistarea unei probleme de sănătate care are profunde implicaţii la nivel individual şi social.
„Acest tip de analiză este realizată pentru prima dată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia la nou născuţi. Până la acest moment problemele de auz erau depistate abia după externare. Este foarte importantă o diagnosticare imediat după naştere pentru găsirea celor mai bune soluţii medicale pentru copil”, a explicat medicul primar neonatolog Angele Groza, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 3 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 7 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi