Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Premieră la spitalul din Alba Iulia: Problemele de auz la copii pot fi depistate încă din primele zile de viaţă, cu ajutorul unui nou aparat. Testare gratuită pentru bebeluşii născuţi aici

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

aparat diagnosticare probleme auzSpitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia dispune, din luna mai, de un aparat nou de depistare a deficienţelor de auz la copii. Dacă până în prezent problemele puteau fi depistate abia după externarea nou-născuţilor, de acum încolo acestea pot fi descoperite încă din primele zile de viaţă.  Screening-ul este gratuit pentru toţi copiii născuţi în acest spital şi este foarte simplu de realizat, durează câteva minute pentru ambele urechi şi poate fi realizat când micuţul este liniştit sau doarme. Testul nu este invaziv şi poate fi repetat de câte ori este nevoie.

Surditatea este, potrivit statisticilor, cea mai frecventă boală prezentă la naştere afectând între 1 şi 3 copii din 1.000 de nou-născuţi.

Aparatul care diagnostichează hipoacuzia profundă la nou născuţi a fost obţinut de Spitalul Judeţean Alba Iulia prin Proiectul Otoscreen, realizat de medicul Violeta Necula de la Clinica ORL din Cluj Napoca.

Potrivit medicilor, hipoacuzia congenitală poate fi rezolvată, în unele cazuri, cu mijloacele medicale şi tehnologice disponibile la acest moment. Screeningul auditiv este din acest punct de vedere un pas foarte important pentru depistarea unei probleme de sănătate care are profunde implicaţii la nivel individual şi social.

„Acest tip de analiză este realizată pentru prima dată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia la nou născuţi. Până la acest moment problemele de auz erau depistate abia după externare. Este foarte importantă o diagnosticare imediat după naştere pentru găsirea celor mai bune soluţii medicale pentru copil”, a explicat medicul primar neonatolog Angele Groza, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea