FOTO-VIDEO: Principele Nicolae şi-a lansat cartea „Drumul spre casă” la Alba Iulia. Momentul care îl leagă de România şi una dintre năzbâtiile din copilărie
Zeci de oameni, simpatizanţi ai monarhiei dar şi tineri, l-au aşteptat şi aplaudat pe principele Nicolae al României, la sosirea în Alba Iulia. Alteţa sa Regală şi-a lansat marţi, în Sala Unirii volumul „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale a României, care după 23 de ani petrecuţi departe de România, s-a întors acasă. Cartea prezintă românilor perioada în care acesta „a lipsit de acasă”, peripeţiile şi năzbâtiile din copilărie, viaţa de adolescent, parcursul impresionant făcut în ultimii 23 de ani.
Principele Nicolae s-a mutat în România în toamna anului 2012, pentru a prelua o parte din atribuţiile publice ale Casei Regale, pe care Majestatea Sa Regele Mihai nu le mai putea asigura, din cauza vârstei înaintate. În cartea „Drumul spre Casă”, ASR vorbeşte despre paşii pe care i-a făcut în evoluţia sa de la adolescentul obişnuit din Anglia, până când a devenit Prinţ al României.
Principele Nicolae: „Povestea mea a început în 1992, când am venit în România cu bunicul meu, Regele Mihai”
Principele le-a povestit albaiulienilor că totul a început în 1992, atunci când a venit în România cu bunicul său, regele Mihai,şi a stat la balconul hotelului Continental din Bucureşti, iar în faţa lor erau sute de mii de oameni. Spune că momentele acelea i-au rămas întipărite în minte şi în suflet, şi că de atunci s-ar fi simţit legat de România. „Pe vremea aceea eram doar un băieţel de 7 ani care auzise poveşti despre bunicul şi strămoşii săi. Nu puteam să înţeleg adevărata însemnătate a întoarcerii regelui în ţară. Pentru mine, totul era o mare aventură. Să stai în faţa a mii de oameni care îţi ovaţionează bunicul este extraordinar”, a spus principele Nicolae.
Despre cartea „Drumul spre casă” spune că nu este o biografie, ci o introducere a lui către români, o introducere care vorbeşte despre aventurile şi întâmplările din viaţa sa, în care toată lumea se va regăsi. „Citind această carte veţi descoperi multe lucruri năstruşnice pe care le-am pus la cale în copilărie. Şi cred că veţi recunoaşte în ele isprăvile pe care dumneavoastră sau copiii dumneavoastră le-au făcut în copilărie, pentru că este o carte despre o viaţă şi oameni. Toţi copiii se joacă, toţi adolescenţii trec printr-o perioadă dificilă şi toţi adulţii trebuie să ia decizii importante. Iar <Drumul spre casă> este o carte despre toate aceste etape prin care şi eu cât şi dumneavoastră am trecut la un moment dat”, a spus Alteţa Sa.
Una dintre năzbâtiile principelui Nicolae: „A înghiţit lichidul dintr-un marker, şi a pătat un scaun vechi ce aparţinea bunicii”
Şi dacă „Drumul spre casă” prezintă năzbâtiile lui din copilărie, Principele a ţinut să citească o poveste scurtă care a stârnit zâmbetele celor prezenţi, despre care a vorbit tatăl şi mama lui, principesa Elena: „Am plecat în SUA, acolo unde tatăl lui Nicolae lucra pentru Naţiunile Unite. Stăteam câteva luni acolo după care ne întoarceam în Europa. Mare parte din timp am petrecut-o în această perioadă cu părinţii mei, Majestăţile Lor, la Geneva. O dată, Nicolae a dispărut, pur şi simplu. Am bănuit că ceva era în neregulă. Din pricina liniştii toate creioanele le-a găsit tata. Dar vai, Nicolae umblase prin lucrurile Regelui. Găsise un marker albastru, îi scosese dopul şi înghiţise lichidul albastru din interior, cu care reuşise să păteze şi un vechi scaun, ce aparţinuse bunicii. Dezastrul era complet. Slavă Domnului că lichidul nu era toxic. Câteva zile după aceea scutecele lui păstrau o nuanţă de albăstrui”.
Principele spune că venirea în România a fost un pas uriaş în viaţa lui, prin care a ales nu doar titlul regal dar şi angajamentul de a servi ţara, alături de Regele Mihai, Principesa moştenitoare Margareta, Principele Radu şi toţi cei dinaintea lor.
La finalul evenimentului, cei care au dorit au primit autografe, iar câţiva dintre ei au adus şi câte un cadou pentru Principele Nicolae. O Ie tradiţională din partea unui membru ANRM, sau o iconiţă şi o carte cu imagini din perioada interbelică din partea reprezentanţilor Muzeului Unirii, au fost doar câteva dintre cele pe care le-a primit Principele Nicolae la Alba Iulia.
La plecare, Alteţa Sa Regală a lăsat scris în Cartea de Onoare de la muzeu că le mulţumeşte celor prezenţi pentru ospitalitate şi de succesul pe care l-a avut la lansarea cărţii „Drumul spre casă”.
Zeci de albaiulieni, simpatizanţi ai Casei Regale, unii cu fotografii în mâini, reprezentanţi ai muzeului, autorităţi locale şi judeţene au participat marţi la eveniment.
Principele Nicolae a venit însoţit la Alba Iulia de Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing.
[nggallery id=1632]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii