Care sunt cele mai bune licee din judeţul Alba. Se va modifica clasamentul după BAC-ul din 2014?
Media de admitere (50%), media examenului de bacalaureat (40%) şi media rezultatelor obţinute la olimpiade (10%), sunt criteriile care s-au luat în considerare în stabilirea celor mai bune licee din judeţul Alba. Elevii contribuie în fiecare an la stabilirea clasamentului. Astfel, în perioada premergătoare examenelor şi nu numai elevii trebuie să fie conştienţi de faptul că în joc nu este doar prestigiul lor, ci şi al şcolii.
Locul 1: Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia
Deşi nu este inclus în clasamentul liceelor civile, fiind o instituţie de învăţământ cu regim special, datorită rezultatelor de la olimpiadele naţionale, a concursurilor şcolare şi a promovabilităţii la examenele de bacalaureat, Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, ocupă prima treaptă a podiumului. Este de precizat faptul că în atât în 2012, cât şi 2013 a fost singurul liceu din Alba care a avut o promovabilitate de 100%, şi nu mare ar fi mirarea ca şi în 2014, toţi elevii care urmează această instituţie de învăţământ să treacă cu brio examenele. Mai mult decât atât, o statistică arată că de 15 ani, cea mai bună şcoală militară se află la Alba Iulia.
Ziua de 15 noiembrie 1919 a fost momentul de naștere a liceului militar, prin faptul că la aceasta dată a putut să aibă loc mica solemnitate de începere a cursurilor, zi memorată de zecile de promoții care vor urma şi care, sub deviza „Non scolae sed vitae discimus ”, prin activitatea lor şi prin rezultatele pe care le vor obține vor contribui la formarea prestigiului şi faimei „cuibului de șoimi” de la Mureș.
Locul 2: Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia
Ideea înfiinţării acestui liceu se pare că a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919 când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor.
Ziua în care s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor liceului care avea să primească numele simbolic de „Mihai Viteazul” este considerată luni, 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor, printr-un serviciu divin oficiat la cele două biserici protopopeşti din oraş (ortodoxă şi greco-catolică) în prezenţa elevilor, profesorilor, oficialităţilor şi părinţilor.
Şi-a schimbat numele în Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan”, în anul 1977 şi s-a impus ca fiind cel mai bun liceu civil din Alba. Cu profesori şi elevi ambiţioşi dar şi clase dotate modern, laboratoare de fizică, chimie biologie şi informatică, cabinete de istorie geografie şi limbi străine, săli de sport şi un Centru Modern de Informatică „HCC-ul” ţine capul sus şi ridică Alba în clasamentul judeţelor, în fiecare an.
S-a aflat pe locul 68 în 2013, cu media generală de admitere 8,58 şi media elevilor la examenele de bacalaureat 8,38. În 2012 a fost pe locul 48, iar în 2011, pe locul 278.
Locul 3: Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş
Deşi nu are o vechime mare, liceul din Sebeş a reuşit în ciuda vremilor potrivnice să devină o unitate de învăţământ de elită, care depăşeşte graniţele locale înscriindu-se în rândul liceelor de valoare naţională.
A fost înfiinţat la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, în 1945, cu o clasă a V-a extrabugetară pe lângă Gimnaziul Mixt de Stat existent. În anul 1946, sunt deja 3 clase de liceu(ciclul superior), iar în iunie 1948 liceul dă prima promoţie de 24 de absolvenţi.
În ciuda unui început foarte bun, în toamna aceluiaşi an, liceul se desfiinţează. El se reînfiinţează în anul 1954 şi sub diferite denumire v-a activa până astăzi.
La ora actuală colegiul dispune de o bază materială solidă (8 corpuri de clădire, 40 săli de clasă, internat, cantină, sală de sport, 2 terenuri de sport în aer liber, 2 laboratoare de fizică, un laborator de chimie, un laborator de biologie, 3 cabinete de informatică, o sală AEL, un cabinet de matematică, o sală de proiecţii, o bibliotecă cu peste 50000 volume din toate domeniilor, o sală multimedia cu 80 de locuri, o sală de festivităţi şi activităţi cultural-distractive, un internat şcolar cu aproximativ 50 de locuri, o cantină şcolară şi un cabinet medical.
După 1990 între obiectivele colegiului s-a înscris şi deschiderea spre spiritul european, aceasta având un rol benefic şi asupra bazei materiale care a cunoscut un proces continuu de dezvoltare şi modernizare. De remarcat în acest sens relaţia stabilită în ianuarie 1992 cu Liceul Clasic din Echternach Luxembourg.
Este al treilea liceu din judeţul Alba şi al 104-lea la nivel naţional, media de admitere din 2013 fiind 8,78 şi media examenului de bacalaureat 7,86. În 2012 s-a aflat pe poziţia 146, iar în 2011 pe locul 274.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii